Με μελανά χρώματα περιγράφει την σημερινή εικόνα της, άλλοτε σφύζουσας από ζωντάνια, «καρδιά» της Αθήνας, της πλατείας Ομονοίας, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, φιλοξενώντας στο σχετικό εκτενές δημοσίευμά της καταγγελίες μεταναστών ότι οι αστυνομικοί τους κλέβουν χρήματα και κινητά…

Η πλατεία Ομονοίας ήταν κάποτε μια ζωντανή πλατεία και κέντρο του εμπορίου, και το σημείο όπου έκλειναν τα ραντεβού τους οι ερχόμενοι από την επαρχία, αλλά τώρα έχει μεταβληθεί σε ένα εθνικό σύμβολο απελπισίας και κοινωνικής κατάρρευσης, περιτριγυρισμένη από εγκαταλελειμμένα κτήρια, άδεια καταστήματα, εμπόρους ναρκωτικών, ναρκομανείς και ιερόδουλες, αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Η σημερινή παρακμή της περιοχής αντικατοπτρίζει την γενικότερη εικόνα οικονομικής ανέχειας στη Ελλάδας, αλλά και τις αντιθέσεις για το μέγα ζήτημα του μεταναστευτικού, που προκαλεί ξενοφοβικές εξάρσεις, αντιθέσεις, και βία, τονίζεται, με την σημείωση ότι το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και αποτελεί προειδοποίηση για τις άλλα ευρωπαϊκά κράτη που πλήττονται από την κρίση.

«Ήταν η δική μας Times Square, και τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη», αναφέρει ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα.

Με την αστυνομία να προσπαθεί να ελέγξει το χάος, έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και παράνομων μεταναστών και αναρχικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πολεμούν τον φασισμό και θέλουν να προστατέψουν τους αλλοδαπούς, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Περιγράφεται μάλιστα η εικόνα αστυνομικών σε περιπολίες με μοτοσικλέτες άλλα και πεζή, οι περισσότεροι άρτι αποφοιτήσαντες από τις αστυνομικές ακαδημίες, οι οποίοι σταματούν και ελέγχουν μετανάστες, κυρίως από την νότια Ασία και την Αφρική.

Η κατάσταση που επικρατεί σοκάρει τα νεαρά όργανα της τάξης… «Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες», είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή», προσθέτει.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τον Αύγουστο έχουν σταματήσει και ελέγξει περισσότερους από 65.000 μετανάστες και έχουν συλλάβει περίπου 4.000 που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Περισσότεροι από 6.000 έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους.

Εξάλλου,στο δημοσίευμα φιλοξενούνται καταγγελίες για αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών. Σε άνδρες της ΕΛΑΣ χρεώνονται κλοπές χρημάτων και κινητών από μετανάστες και συμπεριφορές ευτελισμού εις βάρος τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μετανάστες χαρακτηρίζουν τους αστυνομικούς «αρπακτικά». Ενας 24χρονος από το Μπαγκλαντές είπε ότι συχνά οι αστυνομικοί κλωτσούν την πόρτα του μικρού δωματίου που μοιράζεται με επτά μετανάστες και αρπάζουν ό,τι χρήματα βρίσκουν. «Μερικές φορές επίσης, κλέβουν κινητά τηλέφωνα», είπε.

Ο 24χρονος, που εισήλθε παρανόμως στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχει προσωρινά έγγραφα παραμονής, ανέφερε, μάλιστα, ότι δύο φορές οι αστυνομικοί κατέσχεσαν καροτσάκια που χρησιμοποιεί για να συλλέγει χαρτιά, γυαλιά και μέταλλα από τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια πουλά σε ανακυκλωτές.

«Την άλλη μέρα αστυνομικοί μου έριξαν γάλα στο κεφάλι», πρόσθεσε ο 24χρονος, που κάποτε δούλευε σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. «Δεν υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση εδώ, δεν θα ερχόμουν ποτέ», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα, φιλοξενεί και δηλώσεις τουο οποίος αναφέρει πως «Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί», ανέφερε από την πλευρά του στην εφημερίδα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Μανούρας.

«Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος», τόνισε.