Μείωση κατά 42% του συνολικού αριθμού αιτήσεων σε αναμονή για ένταξη στα προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά, με την αύξηση των μονάδων υποκατάστασης, σημειώθηκε από τον Ιούλιο του 2011 έως και το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα 3.048 αιτήσεις ατόμων για ένταξη στο πρόγραμμα, όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του οργανισμού, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, αλλά και εργαζομένων σε αυτόν, που ζητούν επίλυση οικονομικών και θεσμικών θεμάτων τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ανάπτυξη τα δύο τελευταία χρόνια των θεραπευτικών μονάδων -σήμερα λειτουργούν 54 Μονάδες Υποκατάστασης- είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της λίστας αναμονής στη Θεσσαλονίκη και έως τον Αύγουστο το ίδιο αναμένεται και στην Αθήνα.

Ειδικότερα στην Αττική διαπιστώθηκε μείωση 27% στο συνολικό αριθμό αιτήσεων σε αναμονή, από τον Ιούλιο του 2011 έως σήμερα, ενώ ο χρόνος αναμονής μειώθηκε από τους 88, στους 50 μήνες.

Στη Θεσσαλονίκη η λίστα συρρικνώθηκε κατά 90%, ενώ αντίστοιχα, ο χρόνος αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα μειώθηκε από 48 μήνες μόλις στον 1 μήνα.

Η συνολική ενεργή δύναμη του προγράμματος αυξήθηκε από 5.592 θέσεις θεραπείας σε 7.338, δηλαδή κατά 31%.

Εξάλλου, δραματική είναι η αύξηση των νέων περιστατικών μολύνσεων από τον ιό HIV (1.240%!), αλλά και άλλων μεταδοτικών νόσων, σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που παρατηρείται από τις αρχές του 2011. Σύμφωνα με την πρόεδρο του οργανισμού, ότι το φαινόμενο κινητοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς τη διερεύνηση και ενίσχυση των προγραμμάτων «δουλειάς στο δρόμο» με τελικό στόχο την υποστήριξη των χρηστών, καθώς και τη δημιουργία κινήτρου για την άμεση και απρόσκοπτη ένταξή τους σε προγράμματα θεραπείας.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη ανέφερε ότι από το 2008 και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 δεν είχε δημιουργηθεί καμία νέα Μονάδα Υποκατάστασης και άρα καμία θέση θεραπείας. Στην Αττική νέα μονάδα είχε να δημιουργηθεί από το 2005. Ενώ τα αιτήματα για ένταξη στα προγράμματα αυξάνονταν, η λίστα αναμονής είχε φτάσει τα 5.558 άτομα και ο χρόνος αναμονής στην Αττική τα 7,5 χρόνια.

Στις αρχές του 2010, ο ΟΚΑΝΑ είχε 25 Μονάδες Υποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα και εξυπηρετούσε 4.771 ασθενείς. Τον Αύγουστο του 2011 ο ΟΚΑΝΑ συνεργάστηκε με όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σε άλλους νομούς με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των μονάδων του, ενώ άλλες δέκα ακόμη μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο.

Επιπλέον η λειτουργία νέων μονάδων και η αύξηση των θέσεων θεραπείας αποτέλεσαν κίνητρο στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα, όπως είπε η κ. Μαλλιώρη, να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση του αριθμού αιτήσεων στο πρόγραμμα.

Αναφερόμενη στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, η κ. Μαλλιώρη ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού είναι 20 εκατ. ευρώ, ποσό που, πως είπε, δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το επόμενο τρίμηνο θα λειτουργήσουν δύο χώροι για τη φιλοξενία των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Οι «χώροι προετοιμασίας και ενημέρωσης» των χρηστών θα είναι στη Λεωφόρο Καβάλας και στο Σταθμό Λαρίσης, και θα παρέχουν τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης ουσιών σε ειδικούς χώρους, αλλά και ενημέρωσης των χρηστών για τις θεραπευτικές δυνατότητες που τους παρέχονται με τελικό στόχο να πεισθούν για την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.