Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι κλοπές στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, με τους επιτήδειους να αρπάζουν πορτοφόλια, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όσο και κατά την επιβίβαση και αποβίβαση.

Τα κρούσματα, όπως αναφέρει ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», που ούτως ή άλλως αποτελούν τα τελευταία χρόνια ζήτημα ημερήσιας διάταξης, φαίνεται ότι, αντί να μειωθούν, έχουν πολλαπλασιαστεί και μάλιστα τείνουν να πάρουν μορφή επιδημίας!

Τις περισσότερες φορές θύματα των πορτοφολάδων είναι οι ηλικιωμένοι άντρες, αλλά και οι κάθε ηλικίας γυναίκες. Όσο για τους δράστες, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, κατά κύριο λόγο πρόκειται για γυναίκες που προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες έρχονται στη Θεσσαλονίκη αυθημερόν, για να… βγάλουν μεροκάματο.

Πρόκειται για γυναίκες που συνήθως είναι κάτω των 30 ετών, δρουν ανά δύο ή τρεις, δεν προκαλούν με την εμφάνισή τους προκειμένου να περνούν όσο πιο απαρατήρητες γίνεται και δε μιλούν, για να μη φανεί ότι πρόκειται για ξένες και κεντρίσουν την προσοχή.

Οι κλοπές γίνονται σε ώρες αιχμής, στα αστικά όπου παρατηρείται συνωστισμός, δηλαδή σε γραμμές που συνδέουν ανατολικές περιοχές αλλά και τις δυτικές συνοικίες με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι πορτοφολούδες συνήθως δρουν από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης και από τις 2 μέχρι τις 4.30 το μεσημέρι, οπότε υπάρχει μαζική αποχώρηση των εργαζομένων προς τις περιοχές κατοικίας τους.

Ο ΟΑΣΘ γνωρίζει το πρόβλημα και γι’ αυτό εκπέμπονται διαρκώς ηχητικά μηνύματα μέσω των οποίων εφιστάται η προσοχή στο επιβατικό κοινό να προσέχει τα προσωπικά του αντικείμενα. Αλλά και οι οδηγοί, που γίνονται καθημερινά μάρτυρες σχετικών περιστατικών, παίρνουν το μικρόφωνο του λεωφορείου στο χέρι και καλούν τους επιβάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πορτοφόλια και τις τσάντες τους.

«Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, έρχονται συνεχώς αναφορές από τους σεκιουριτάδες για νέα κρούσματα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι κλέφτρες γίνονται αντιληπτές, οπότε επιλαμβάνεται η Αστυνομία. Ωστόσο, επειδή τα θύματα παίρνουν πίσω το πορτοφόλι τους, συνήθως αρνούνται να υποβάλουν μήνυση. Έτσι τα ίδια άτομα δρουν ξανά και ξανά ανενόχλητα, αφού δεν τους επιβάλλεται καμία κύρωση.