Ο ιταλός αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) Πάολο Νέσπολι έμεινε σχεδόν έξι μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και απόψε είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την μοναδική εμπειρία του στο διάστημα και να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο από μικρούς και μεγάλους, που έδειξαν να γοητεύονται από την παρουσίαση του αστροναύτη.

Ο Πάολο Νέσπολι, που ήρθε στην Ελλάδα ως επίσημος προσκεκλημένος της ESA (αντίστοιχου οργανισμού με την αμερικανική NASA) και του Ιδρύματος Ευγενίδου, μοιράστηκε με πολύ παραστατικό τρόπο και αρκετό χιούμορ τις διαστημικές εμπειρίες του, δείχνοντας παράλληλα φωτογραφίες και βίντεο από την εξάμηνη παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως αρχιμηχανικός της αποστολής MagISStra.

O Νέσπολι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1957 και διετέλεσε στρατιωτικός στις ειδικές δυνάμεις της Ιταλίας, πριν επιλεγεί το 1998 για αστροναύτης και αποκτήσει τη σχετική εκπαίδευση. Έχει μεταπτυχιακό στην αεροναυτική και αστροναυτική από τις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι, παρά την οικονομική κρίση, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να επιδιώκουν πάντα να πάνε στο διάστημα, ξεπερνώντας το υψηλό κόστος και τους όποιους κινδύνους, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά (πειράματα που δεν μπορούν να γίνουν στη Γη, έλεγχος νέων τεχνολογιών, ικανοποίηση της έμφυτης ανθρώπινης τάσης για εξερεύνηση και νέες γνώσεις κ.α.).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πεπεισμένος ότι στο σύμπαν υπάρχουν και άλλοι πλανήτες με τα χαρακτηριστικά της Γης, στους οποίους υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή, αν και, όπως είπε, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει ήδη υπάρξει οποιαδήποτε επαφή εξωγήινων με τους ανθρώπους.

Ο ιταλός αστροναύτης παρέμεινε συνολικά 159 ημέρες στο διάστημα μαζί με τα άλλα πέντε μέλη του πληρώματος, από το Δεκέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011. Η συγκεκριμένη αποστολή MagISStra αφιερώθηκε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης του Διαστημικού Σταθμού και στην υποδοχή των ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και ρωσικών διαστημικών «φορτηγών», που μετέφεραν στον ISS τεχνολογικό εξοπλισμό και εφόδια. Επιπλέον, ο Νέσπολι και το υπόλοιπο πλήρωμα της αποστολής δέχθηκαν, σε αυτό το χρονικό διάστημα, την επίσκεψη δύο αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων και βοήθησαν σημαντικά στην επιτυχία των αποστολών τους.

Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην προβολή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρωτοβουλία του Ιταλού αστροναύτη ο οποίος ακόμα πραγματοποίησε διάφορα επιστημονικά πειράματα.

Ο Πάολο Νέσπολι ξεχώρισε επίσης από τους άλλους αστροναύτες, επειδή, όποτε είχε ελεύθερο χρόνο, ακόμα και μόνο πέντε λεπτά, εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να φωτογραφίσει από ψηλά διάφορες περιοχές της Γης και, στη συνέχεια, «ανέβαζε» αυτές τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Μάλιστα ο Ιταλός αστροναύτης πολλές φορές κατάφερε να φωτογραφίσει από ψηλά την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα, με προτίμηση σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων.

Οι φωτογραφίες αυτές από διάφορα μέρη του κόσμου, μερικές από τις οποίες έδειξε κατά την ομιλία του, παρουσιάζονται από την ΕSA, μαζί με άλλες, σε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ένα ταξίδι στο Διάστημα, μέσα από τις εικόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)». Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας πραγματοποιήθηκαν μετά την ομιλία του Νέσπολι.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από εκτοξεύσεις, από το σύμπαν και το ηλιακό σύστημα, καθώς επίσης φωτογραφίες του πλανήτη μας από ψηλά, ανάμεσά στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να δουν και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες της Ελλάδας που τράβηξε ο Νέσπολι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου με ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00-20:30 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ο Νέσπολι και ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος, περίπου 3.500 δορυφόροι κάθε είδους (τηλεπικοινωνιών, επιστημονικοί, μετεωρολογικοί, ναυτιλιακοί κ.α.) βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), όπου σήμερα απασχολούνται περίπου 2.000 άτομα και ο ετήσιος προϋπολογισμός φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ιδρύθηκε το 1975 και η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος το 2005.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), που κόστισε σχεδόν 100 δισ. ευρώ, περιφέρεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο περίπου 350 χλμ. με ταχύτητα γύρω στα 28.000 χλμ. την ώρα. Κάθε μιάμιση ώρα ολοκληρώνει μία πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς επανδρώνουν τον Σταθμό με αστροναύτες και εξοπλισμό. Ο ISS ζυγίζει 304 τόνους, έχει μήκος 73 μέτρα και πλάτος 108 μέτρα (είναι δηλαδή μεγαλύτερος από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο), ενώ ο όγκος του είναι 358 κυβικά μέτρα (περίπου όσο δύο τζάμπο τζετ).