Τα γνωστά βαλιτσάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπως φαίνεται, βρίσκονται και σε άλλα χέρια. Τι είναι όμως το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ;

Οι συσκευές αυτές σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία για παρακολουθήσεις οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον μια που τα άτομα που παρακολουθούνται δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν ότι η ΕΥΠ καταγράφει τις συνομιλίες τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο μέχρι πρότινος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, η ΕΥΠ διαθέτει μόνο μηχάνημα εντοπισμού τηλεφώνων. Αυτό σημαίνει ότι κατά τον υπουργό το μηχάνημα αυτό μπορεί μόνο να εντοπίζει το σημείο που βρίσκεται ο ύποπτος που παρακολουθείται και βέβαια να εντοπίζει και με ποιον μιλάει.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαθέτουν στον 15ο όροφο του κτιρίου της οδού Κατεχάκη ολόκληρο μηχανισμό με μηχανήματα τα οποία μπορούν να κάνουν παρακολουθήσεις νόμιμες, δηλαδή με τη σχετική άδεια των εισαγγελικών Αρχών.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι στο παρελθόν πολλές υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που απασχολούσαν την Αστυνομία εξιχνιάσθηκαν έπειτα από ενεργοποίηση των μηχανισμών παρακολούθησης της ΕΥΠ με τις γνωστές υποκλοπές που φυσικά έγιναν με την άδεια των Αρχών.

Πρόσφατα όμως, ορισμένοι επιχειρηματίες γνωστοί για την μεγάλη τους οικονομική επιφάνεια λέγεται ότι απέκτησαν τέτοιου είδους βαλιτσάκια, τα οποία μάλιστα στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Οι επιχειρηματίες αυτοί, όπως λένε οι πληροφορίες, αρχικά απευθύνθηκαν σε υπαλλήλους της ΕΥΠ οι οποίοι και τους ενημέρωσαν, τόσο για τις πηγές από τις οποίες μπορούν να τα προμηθευτούν, όσο και τις τιμές αγοράς των μηχανισμών αυτών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, γνωστοί επιχειρηματίες που οι όμιλοί τους εδρεύουν στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν ήδη στην κατοχή τους τέτοιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μηχανισμούς.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που οδήγησαν τους επώνυμους αυτούς επιχειρηματίες να αποκτήσουν τα δαπανηρά αλλά και επικίνδυνα αυτά μηχανήματα;

Ο πρώτος λόγος είναι η λεγόμενη βιομηχανική κατασκοπεία που τις μέρες μας παρά την οικονομική κρίση ανθεί και στην Ελλάδα. Με πιο απλά λόγια ο επιχειρηματίας μπορεί με το μηχάνημα αυτό να παρακολουθεί τους ανταγωνιστές του στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Ο δεύτερος αλλά επίσης σημαντικός λόγος είναι για να παρακολουθούν τόσο τις κινήσεις των αντιπάλων τους αλλά και να καταγράφουν τις συνδιαλέξεις που έχουν οι ανταγωνιστές τους με πολιτικά πρόσωπα, ακόλουθους ξένων πρεσβειών αλλά και διπλωμάτες για εμπορικές συναλλαγές.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περιβόητα αυτά βαλιτσάκια παρέχουν τη δυνατότητα στον κάτοχό τους να ελέγχει πλήρως τα τηλέφωνα του ιδιοκτήτη και να διαπιστώνει αν κάποιος άλλος τα παρακολουθεί. Δηλαδή κάνουν και τη λεγόμενη «αντι-παρακολούθηση» που είναι ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο των πρακτόρων στην κατασκοπεία και αντικατασκοπεία.

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο η κατοχή και χρήση τέτοιων κέντρων είναι νόμιμη ή παράνομη από τους επώνυμους; Το σίγουρο είναι φυσικά ότι στη χώρα μας όλα μπορούν να απαγορεύονται και φυσικά όλα να επιτρέπονται για κάποιους…

Όλα αυτά βέβαια μέχρι να επέμβει κάποιος εισαγγελέας και να ρίξει φως σε μια υπόθεση η οποία είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι φαίνεται ή από τη διάσταση που έχει πάρει…

Διαβάστε επίσης Κοριοί υψηλής τεχνολογίας στην κατοχή επιχειρηματιών και «Βόμβα» στη λειτουργία του κράτους οι βαλίτσες των υποκλοπών.