Στα περυσινά επίπεδα κυμαίνονται οι φετινές τιμές για τα περισσότερα σαρακοστιανά, με κάποιες αυξομειώσεις σε ορισμένα, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς.

Μπορεί οι τιμές να μη διαφοροποιούνται σημαντικά από πέρυσι, ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων, η κίνηση στην αγορά είναι ακόμα υποτονική, αλλά ο κόσμος φαίνεται διατεθειμένος να τηρήσει το έθιμο έστω και με ελάχιστα.

Όπως εκτιμούν, η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί, όσο περνούν οι μέρες, ενώ τονίζουν ότι μία μερίδα του καταναλωτικού κοινού ενδέχεται να κάνει τις σαρακοστιανές αγορές την τελευταία στιγμή, καθώς ποντάρει σε μειώσεις τιμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι να υπάρξει πτώση του τζίρου και στα σαρακοστιανά. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως λένε, είναι αναμενόμενη, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός, οι πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς και η αδυναμία του κόσμου, που αναζητά τις φθηνότερες τιμές, λόγω της δραματικής περικοπής των εισοδημάτων του, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην πεσμένη εμπορική κίνηση.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν συνεχείς και εντατικούς ελέγχους σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών.

Μεγάλο το εύρος των τιμών
«Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι και φέτος οι καταναλωτές στις σαρακοστιανές αγορές τους. Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να έχει υπόψη του ότι, ανάλογα με το σημείο πώλησης, το ίδιο είδος μπορεί να πωλείται πολύ ακριβότερα ή φθηνότερα, οπότε είναι καλό να πραγματοποιεί προσεκτική έρευνα αγοράς» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Μιχάλης Τσιφάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, επισημαίνει ότι από την έρευνα του ΙΝΚΑ προκύπτει ότι οι τιμές των σαρακοστιανών κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ παρατηρούνται και κάποιες αυξομειώσεις σε ορισμένα είδη της τάξης του περίπου 5%.

«Οι φετινές τιμές των αλιευμάτων είναι κατά 10%-15% χαμηλότερες, σε σχέση με πέρυσι» λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς (Βαρβάκειος), Σπύρος Κοράκης. Τονίζει δε ότι μόνο στην τιμή του χταποδιού παρατηρείται αύξηση κατά 5%, λόγω έλλειψης στην αγορά. Όπως σημειώνει, το φρέσκο χταπόδι, που η τιμή του ήταν πέρυσι στα 14,80 ευρώ, φέτος, κοστίζει 16 ευρώ και το κατεψυγμένο από 5 έως 12 ευρώ.

Ενδεικτικά, ο κ. Κοράκης αναφέρει κάποιες τιμές αλιευμάτων: Τα καλαμάρια, ανάλογα με το μέγεθος, πωλούνται από 5,00 έως 16 ευρώ και τα κατεψυγμένα από 3 έως 7 ευρώ. Τα μύδια κινούνται μεταξύ 2,50 έως 3,00 ευρώ από 5 ευρώ πέρυσι. Οι γαρίδες πωλούνται από 3,00 έως 30 ευρώ, ενώ η καραβίδα κοστίζει από 12 έως 38 ευρώ.

«Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η τιμή της καθιερωμένης λαγάνας, στα 2,50 έως 3,00 ευρώ (750 γραμμάρια)» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος.

Πιστοί στο έθιμο, αλλά ολιγαρκείς

«Η κίνηση είναι σαφώς πεσμένη, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που παρατηρείται στην αγορά είναι ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να πάρουν όσα έπαιρναν άλλες χρονιές, καθώς δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα, αλλά αγοράζουν μετρημένα, για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Κοράκης.

«Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι διστακτικοί, θα κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς και μετά θα ψωνίσουν τα τρόφιμα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας» υπογραμμίζει ο κ. Τσιφάκης, προσθέτοντας ότι το καταναλωτικό κοινό επιλέγει, σε μεγαλύτερο βαθμό, φθηνότερα προϊόντα, όπως τα κατεψυγμένα αλιεύματα και φθηνές μάρκες ή προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ακόμα και για τα συμπληρωματικά τρόφιμα, που κοσμούν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως ο χαλβάς, κά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), Νίκος Τσεμπερλίδης, συμβουλεύει τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα προϊόντα με χαμηλές τιμές, διευκρινίζοντας ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα.

Εντατικοί έλεγχοι
Την εφαρμογή των κανονισμών της υγιεινής, που καθορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς και την αυστηρή εποπτεία της αγοράς, εν όψει της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καταστρατήγησης των αγορανομικών διατάξεων και παραπλάνησης των καταναλωτών, ζητούν επιτακτικά εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) θα διανείμουν στους καταναλωτές ενημερωτικό υλικό για την επιλογή των τροφίμων της Σαρακοστής στη Βαρβάκειο και στην αγορά του Πειραιά.

Όσο για το τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές;

«Αρχικά, η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών είναι το πρώτο βήμα, που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές, πριν ψωνίσουν» τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης, συμπληρώνοντας ότι παρατηρούνται ακόμα και τώρα φαινόμενα αισχοκέρδειας, καθώς πολλοί επαγγελματίες εκμεταλλεύονται αυτές τις ημέρες εις βάρος των καταναλωτών.

«Καλό θα ήταν οι καταναλωτές να αποφεύγουν, επίσης, τους πλανόδιους πωλητές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προμηθευτούν προϊόντα αμιφιβόλου ποιότητας» δηλώνει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει, ο καταναλωτής πρέπει να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του, τις αισθήσεις του και την παρατηρητικότητά του και να επιλέξει το κατάστημα, που θα κάνει τις αγορές του και έτσι, να εξασφαλίσει την ελάχιστη προστασία της υγείας του, αλλά και της τσέπης του.

«Για σωστές αγορές, οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολές στις ποσότητες, που αγοράζουν και να δίνουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων» σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης.

Ο κ. Κοράκης, από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα παρακάτω:

Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά. Αυτό φαίνεται από το κέλυφος, που ανοίγει πολύ δύσκολα, η σάρκα τους να είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και να κινείται, όταν την τσιμπήσουν ή ρίξουν λίγες σταγόνες λεμόνι.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στο χρώμα των αλιευμάτων. Ειδικότερα, τα μαλάκια, όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά, κά, πρέπει να έχουν ασπριδερό χρώμα, ενώ οι γαρίδες πρέπει να έχουν κόκκινο χρώμα ή διάφανο άσπρο.