Δικαστές και εισαγγελείς απαντούν στον Ερντογάν για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών»


ΕΛΛΑΔΑ
11:57
07/12/2017
Δικαστές και εισαγγελείς απαντούν στον Ερντογάν για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων
2
loading

Άμεση ήταν η απάντηση δικαστών και εισαγγελέων στο σχόλια του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα», σχόλιο που αφορούσε την μη έκδοση στη γείτονα των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και υπογραμμίζει όλες τις κινήσεις αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα. «Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων» επισημαίνει η Ένωση, η οποία, στο σχόλιο Ερντογάν ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», θυμίζει «τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

«Οι χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας περί «διατάραξης του σεβασμού του για την Ελληνική Δικαιοσύνη» και η διαπίστωσή του ότι «μέχρι ένα σημείο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα» με αφορμή την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μας υποχρεώνουν να επισημάνουμε τα ακόλουθα: Σε επιστολή μας με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2017 προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αναφέραμε ότι με τρεις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας στις 26 Ιανουαρίου 2017 δέχθηκε ότι ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό και με το σκεπτικό αυτό αποφάσισε την μη έκδοσή τους. Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επιβάλλουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτέλεσαν τη βάση των αποφάσεων. Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, που ακολούθησε στις 19 Μαΐου στο Κισινάου της Μολδαβίας, το ζήτημα που θέσαμε συζητήθηκε ως κορυφαίο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών αντιλαμβανόμενη την ανεπίτρεπτη πίεση που ασκήθηκε από κυβέρνηση τρίτου κράτους στο δικαστικό σύστημα της χώρας μας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση πλήρους υποστήριξης.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών.

Στο σχόλιο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι «το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» θυμίζουμε τις συνεχείς δηλώσεις διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών στις μαζικές απολύσεις 4.000 δικαστών και εισαγγελέων στην Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου 2016, πολλοί από τους οποίους είναι κρατούμενοι σε κελιά απομόνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Χρήστος Σταράτος

    Αν και με τις καθημερινές σας αποφάσεις στα δικαστήρια εξοργίζετε το κοινό αισθημα, αν και με τι αποφάσεις σας για τις μισθοδοσίες σας έχετε γίνει κόκκινο πανί για τους υπόλοιπους συμπολίτες σας, αυτή η ανακοίνωση είναι άξια συγχαρητηρίων! Μακάρι το ίδιο σθένος και σοφρωσυνη να είχατε και στις υπόλοιπες αποφασεις-ενεργειες σας.

  2. avatar Dimitris T

    Χώστεεεεε!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει