Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που παρέχει τη δυνατότητα αντί της αυτοπρόσωπης εμφάνισης των μεμονωμένων κυνηγών οι οποίοι δεν ανήκουν σε αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους, να καταθέτουν δικηγόροι τα αναγκαία δικαιολογητικά για τη λήψη των αδειών κυνηγιού.

Ειδικότερα, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ζητεί να ακυρωθεί η από 4.10.2016 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία τροποποιήθηκε παλαιότερη του 2013, σχετικά με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης άδειας θύρας (κυνηγιού). Στην προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση του 2016, προστέθηκε διάταξη η οποία παρέχει τη δυνατότητα, τα αναγκαία δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κυνηγιού να υποβάλλονται από μεμονωμένο κυνηγό, είτε με την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του είτε μέσω δικηγόρου. Στην περίπτωση που τα δικαιολογητικά υποβληθούν μέσω δικηγόρου, τότε πρέπει να υπάρχει και υπεύθυνη δήλωση νόμου 1599/1986, στην οποία να δηλώνεται ότι «δεν έχει μεταβληθεί η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας από το χρόνο της προγενέστερης άδειας θήρας, και συνεπώς εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντα κυνηγού οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας».

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, επισημαίνει ότι η δυνατότητα που παρέχεται στους μεμονωμένους κυνηγούς, μη μέλη των κυνηγετικών συλλόγων, «δεν επιτρέπει την πάταξη φαινομένων υποβολής δικαιολογητικών για έκδοση άδειας θήρας από ανίκανα για οπλοχρησία άτομα ή από λαθροθήρες, δεδομένου ότι ο έλεγχος από το δικηγόρο σε σχέση με τον έλεγχο των δασικών αρχών, είναι τυπικός», καθώς ο δικηγόρος δεν γνωρίζει εάν ο πελάτης του είναι λαθροθήρας, ούτε διαθέτει ειδικές γνώσεις για να διατυπώσει εάν ο πελάτης του είναι ικανός για οπλοφορία και οπλοχρησία».

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει τα άρθρα 4, 12 και 24 του Συντάγματος και τη νομολογία του ΣτΕ.