«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από χθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.

Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Υπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

«Μέχρι να δοθεί λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των συνόρων, είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση δημιουργία υποδομών για τη διαμονή και διανυκτέρευση του πληθυσμού αυτού, ο οποίος θα στοιβάζεται στη συνοριακή περιοχή, μέσα στο κρύο ή τη βροχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ που δραστηριοποιείται στην Ειδομένη.

Όπως αναφέρει: «Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους χιλιάδες οικογένειες με παιδιά και βρέφη ξεριζώνονται από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι πρόσφυγες διασχίζουν το Αιγαίο προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, με σκοπό να διασχίσουν τα σύνορα στην Ειδομένη και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, με προορισμό ένα ασφαλές καταφύγιο.

Το ατελείωτο ανθρώπινο ποτάμι διέσχιζε τους τελευταίους μήνες πολλά ευρωπαϊκά σύνορα, μέχρι για πρώτη φορά να βρεθεί αντιμέτωπο με τον ουγγρικό φράχτη και στη συνέχεια πολλούς άλλους.

Το ταξίδι των ανθρώπων αυτών δε σταμάτησε και παρά τα συνεχή εμπόδια και τις δυσκολίες το κύμα των προσφύγων συνέχιζε να βρίσκει διόδους για να φτάσει στον τελικό του προορισμό.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην το βράδυ της Τετάρτης. Κατά τις νυχτερινές ώρες της 18ης Νοεμβρίου στα σύνορα αρχικά της Σλοβενίας, στη συνέχεια της Κροατίας, της Σερβίας, της FYROM και τελικά της Ελλάδας οι αρχές ξεκίνησαν σταδιακά να ανακόπτουν την πορεία των προσφύγων, ζητώντας τα υπηρεσιακά έγγραφα που έλαβαν από τις ελληνικές αρχές στα νησιά κατά την καταγραφή τους. Μετά τον έλεγχο επέτρεπαν την διέλευση μόνο όσων είχαν συριακή, αφγανική και ιρακινή καταγωγή.

Εκατοντάδες άνθρωποι στους οποίους δεν επετράπη η διέλευση διανυκτέρευσαν μέσα και έξω από το camp στην Ειδομένη, μη γνωρίζοντας αν τα σύνορα θα ξαναανοίξουν για αυτούς και πότε.

Οι όποιες βασικές υποδομές για τη σίτιση, το νερό, την ατομική υγιεινή και τη διανομή ιματισμού που δημιουργήθηκαν με τη συνδρομή διεθνών και τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν επαρκούν για την υποδοχή των χιλιάδων ατόμων που κατακλύζουν καθημερινά την περιοχή. Μέχρι να δοθεί λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των συνόρων, είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση δημιουργία υποδομών για τη διαμονή και διανυκτέρευση του πληθυσμού αυτού, ο οποίος θα στοιβάζεται στην συνοριακή περιοχή, μέσα στο κρύο ή τη βροχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν την σχετική ευθύνη».