Με στόχο την προσέλκυση Ρώσων επενδυτών στο δήμο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιείται σήμερα στο επιμελητήριο Έβρου, συνάντηση επιχειρηματιών του δήμου Αλεξανδρούπολης και του κεντρικού δήμου Αγ. Πετρούπολης, με τη συμμετοχή των δύο δημάρχων, Ευάγγελου Λαμπάκη και Valeri Garnets.

Η συνάντηση εργασίας γίνεται στο πλαίσιο της επίσκεψης πολυμελούς Ρωσικής αποστολής στην πόλη εν όψει της τελετής αδελφοποίησης, του δήμου Αλεξανδρούπολης με τον κεντρικό δήμο Αγ. Πετρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουλίου.

Για προσπάθεια προσέλκυσης Ρώσων επενδυτών μίλησε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαμπάκης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήμαρχο του κεντρικού δήμου Βίμποργκ της Αγ. Πετρούπολης Valeri Garnets, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Αγ. Πετρούπολης Σεργκέι Μαρκόβ και του γενικού προξένου της ρωσικής ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπώφ, του επίτιμου προξένου της ρωσικής ομοσπονδίας στην Αν. Μακεδονία & Θράκη, Κώστα Γκαμπαερίδη και Ρώσων επιχειρηματιών.

Η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, σε μία έκταση 500 στρεμμάτων ανάμεσα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, οι δυνατότητες που προσφέρει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά εμπορευμάτων μετά και τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η αξιοποίηση της γεωθερμίας της περιοχής, ο σχεδιασμός λουτρόπολης περίπου 4,5 χιλιάδων τ.μ. με την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων της ατζέντας του δημάρχου Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Λαμπάκης εξήγησε ότι θα επιδιώξει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων επιχειρηματιών, με έμφαση στο διαμετακομιστικό κέντρο και το λιμάνι της πόλης, τα οποία χαρακτήρισε «αληθινό χρυσό για όποιον επενδυτή και χώρα αποφασίσει να επενδύσει σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή». Η σπουδαιότητα της αδελφοποίησης έγκειται σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, μέσω της διερεύνησης των όσων πρέπει να γίνουν, ώστε να αποτελέσουν βάση για να ανεβάσουμε ψηλότερα τον πολιτισμό και την οικονομία της Ελλάδας, που είναι και τα ζητούμενα καθώς η κρίση που αντιμετωπίζουμε, όπως είπε, έχει να κάνει και με το πολιτισμικό υπόβαθρο και την αναζήτηση αξιών.

Από την πλευρά του ο κ. Garnets τόνισε ότι σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει στη ρωσική κυβέρνηση σχέδιο ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. «Ωστόσο για εμάς έχουν ενδιαφέρον όλες οι προτάσεις, στον οικονομικό τομέα, του δήμου Αλεξανδρούπολης και γι’ αυτό θα τις συζητήσουμε. Ό,τι επενδυτικά σχέδια μας προταθούν θα προσπαθήσουμε να τα προωθήσουμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό το πρωτόκολλο αδελφοποίησης θα δώσει τη δυνατότητα να συσφίξουμε περαιτέρω τις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω ότι η συνεργασία που ξεκινά τώρα θα έχει συνέχεια και τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα των ενεργειών και της προσπάθειας που θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ποπώφ χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο δήμων ως μια έμπρακτη εκ μέρους της ρωσικής πλευράς υποστήριξη προς την Ελλάδα σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που ζει η χώρα και υπογράμισε ότι εκ μέρους της Ρωσίας τίποτα δεν αλλάζει στη θέληση και ετοιμότητά της για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε μία ατζέντα που αγκαλιάζει τις πολιτιστικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες.