Με όραμα τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού πλοίου, ικανού να καλύψει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και να λειτουργήσει ως εξαγώγιμο τεχνολογικό προϊόν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων κ. Πάνος Ξενοκώστας κατέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ιστορικών ναυπηγείων της Ελλάδας για τη συγκρότηση ενός εθνικού ναυπηγικού φορέα ως κομβικό βήμα για την ανάκτηση της ναυπηγικής κυριαρχίας της χώρας.

Η συγκυρία είναι μοναδική: η τεχνογνωσία έχει επανέλθει, οι επενδύσεις αποδίδουν, και η πολιτική βούληση για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας είναι εμφανής. Στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού της Αθήνας, διατυπώθηκε με σαφήνεια η ανάγκη σύστασης ενός νέου εθνικού φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν ισχυρές παραγωγικές μονάδες όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σύρου και Σκαραμαγκά.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενοκώστας, «σε δύο χρόνια από σήμερα, η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία –και ιδιαίτερα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας– θα μπορούν να ναυπηγούν τα πάντα… εκτός από αεροπλανοφόρα». Μια δήλωση που δεν υποδηλώνει απλώς δυναμική, αλλά αυτοπεποίθηση τεκμηριωμένη από τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, Πάνος Ξενοκώστας

Η Ένωση στηρίζει τη μετάβαση από τον κατακερματισμό στη σύμπραξη. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη δυναμική: ελληνικά ναυπηγεία εξυπηρέτησαν την πλειονότητα των επισκευών στη χώρα το 2024, καταγράφοντας υψηλές αποδόσεις, επενδυτική πρόοδο και αύξηση της απασχόλησης. Η δημιουργία γραμμών παραγωγής με 70% ελληνική συμμετοχή και εξαγωγικό προσανατολισμό είναι πλέον εφικτή.

Ενδεικτικά καταγράφεται η περίπτωση των Ναυπηγείων του Ομίλου ONEX, ώστε να καταδειχθεί η αξία και η δυναμική μιας ενιαίας ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας καθώς και η συνεισφορά της στην εθνική οικονομία και άμυνα:

  • Το 2024, τα Ναυπηγεία της ONEX εξυπηρέτησαν το 80,1% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων που επισκευάστηκαν σε ελληνικές δεξαμενές και το 51,2% του συνολικού αριθμού πλοίων.
  • Ο Όμιλος  απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, πάνω από 3.900 εργαζομένους, ενώ την τελευταία τετραετία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 90%.
  • Από το 2019, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 697%, με πάνω από 700 πλοία να έχουν εξυπηρετηθεί.
  • Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις άνω των 135 εκατ. ευρώ, με νέο πλάνο επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.
  • Οι εγκαταστάσεις της ONEX θα είναι σύντομα ικανές να εξυπηρετούν πλοία έως και 200.000 τόνους.

Εξάλλου, τα παράπλευρα οφέλη από τη ναυπήγηση εθνικού πλοίου στην Ελλάδα είναι πολλαπλά και στρατηγικά. Και συγκεκριμένα:

  • 10%-15% χαμηλότερο κόστος απόκτησης ανά πλοίο
  • 20% μείωση κόστους κύκλου ζωής
  • 1%-2% επιστροφή κεφαλαίου για κάθε μονάδα που εξάγεται
  • 1%-3% συνεισφορά στο ΑΕΠ
  • Ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών, ενίσχυση R&D και κρίσιμων συνεργειών με άλλες αμυντικές βιομηχανίες
  • Οικονομική διπλωματία μέσω εξαγωγών και συμπαραγωγών

Το πλοίο made in Greece δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι στόχος εθνικής σημασίας, με θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, την απασχόληση, την τεχνολογία και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η Ένωση καλεί την Πολιτεία να στηρίξει θεσμικά την υλοποίηση αυτού του οράματος. Οι συμπράξεις δεν είναι απλώς επιθυμητές. Είναι εθνική αναγκαιότητα.