Αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, όπως προβλέπεται από τα αιτήματα των πελατών, μεταφέρει η Gazprom, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής εταιρίας αερίου.

Ένας άλλος ρωσικός αγωγός, η διαδρομή Γιαμάλ-Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας, πέρασε σε αντίστροφη ροή το πρωί χθες, Κυριακή, και εξακολουθούσε να διοχετεύει αέριο ανατολικά στην Πολωνία από τη Γερμανία σε αυξημένα επίπεδα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου Gascade.

Στο μεταξύ, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Πολωνία με τη Λιθουανία θα ανοίξει την 1η Μαΐου, νωρίτερα από τη προγραμματισμένη έναρξή του στα μέσα του 2022, ανέφερε σήμερα η πολωνική εταιρία διαχείρισης δικτύων διανομής Gaz System, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πρώτες δημοπρασίες ποσοτήτων αερίου του αγωγού θα διενεργηθούν τον Απρίλιο για δυναμικότητα που θα είναι διαθέσιμη και στις δύο κατευθύνσεις από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Gaz System.

Αλγερία – Ιταλία: Οι δύο χώρες συζητούν αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο μετέβη σήμερα στην Αλγερία για να συζητήσει με τον ομόλογό του εκεί σχετικά με την αύξηση της παροχής αερίου από τη χώρα της βόρειας Αφρικής προκειμένου η Ρώμη να αντισταθμίσει τυχόν μείωση των παραδόσεων από τη Ρωσία.

«Θα συζητήσουμε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, κυρίως για να απαντήσουμε στις ανάγκες της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας με δεδομένη τη σύρραξη στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Ντι Μάιο λίγο αφού έφτασε στο Αλγέρι.

Η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Αλγερίας Sonatrach ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, κυρίως μέσω του αγωγού Transmed που συνδέει τη χώρα με την Ιταλία.

Η Sonatrach είναι «ένας αξιόπιστος πάροχος φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά και είναι διατεθειμένη να στηρίξει μακροπρόθεσμα τους εταίρους της σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Τουφίκ Χακάρ. Η Ευρώπη είναι «η αγορά που προτιμά» η Αλγερία, τόνισε ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή το 11% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη προέρχεται από την Αλγερία.

Τον Ντι Μάιο συνόδευε μια αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε κυρίως ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni, η οποία έχει ενεργή παρουσία στην Αλγερία και συνεργάζεται με τη Sonatrach.

Η Ιταλία σκοπεύει να διαφοροποιήσει «το συντομότερο δυνατό» τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ενέργεια προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετανιώνοντας για τις κακές επιλογές του παρελθόντος.

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Περίπου το 45% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ιταλία προέρχεται από τη Ρωσία, είχε διευκρινίσει ο Ντράγκι, ενώ είχε προσθέσει ότι η χώρα του ενδέχεται να αυξήσει τις εισαγωγές της από την Αλγερία, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν, την Τυνησία και τη Λιβύη.