Σε δέκα βασικές προβλέψεις για την αγορά του φυσικού αερίου εντός του 2022 προβαίνει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg τονίζοντας πως η εκμετάλλευση και διακίνησή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή αγορά ενέργειας, τόσο στην υγροποιημένη μορφή του (LNG).

Οι αναλυτές εκτιμούν πως βέβαιη πρέπει να θεωρείται η «αβεβαιότητα» για τις ροές του ρωσικού αερίου, γεγονός που συμπαρασύρει και την ζήτηση στην ηλεκτροπαραγωγή για την Ευρώπη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της παραγωγής LNG θα είναι ισχυρή.

Οι αναλυτές του Bloomberg στην ετήσια έκθεσή τους προβαίνουν στις εξής δέκα προβλέψεις:

1. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο στο LNG, ηζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,6% φέτος και να φτάσει τους 400 εκατομμύρια τόνους.

2. Ειδικότερα για την Κίνα, η εισαγωγική δυνατότητα θα ξεπεράσει τη ζήτηση και τις νέες συμβολαιοποιήσεις, μειώνοντας το ρυθμό χρήσης των εγκαταστάσεων και τις αγορές στη φυσική αγορά.

3. Για το δε ευρωπαϊκό ισοζύγιο, η αγορά θα είναι ασυνήθιστα «σφιχτή» με τις αποθήκες στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια.

4. Αναφορικά με το ρωσικό αέριο, οι ροές στους αγωγούς, ιδίως του Nord Stream 2, αποτελούν τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τη δυναμική της προσφοράς και ζήτησης στην Ευρώπη.

5. Η ευρωπαϊκή ζήτηση πάντως αναμένεται να είναι ισχυρή όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, παρά τα εύρωστα περιθώρια του άνθρακα.

6. Προβλέπεται ότι θα υπάρξουν νέες αγορές φυσικού αερίου ανά τον κόσμο, και οι αγοραστές κατά τη διάρκεια της άνοιξης – φθινοπώρου μπορεί να απομειώσουν την προμήθεια που χρειάζεται για την αναπλήρωση των αποθηκών.

7. Στο τμήμα που αφορά το ισοζύγιο των ΗΠΑ, οι αποθήκες θα τελειώσουν το χειμώνα σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αλλαγές στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

8. Το αμερικανικό LNG θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το Σουέζ προς την Ασία και αναμένονται λιγότερες παραδώσεις πλοίων.

9. Για τη δε απανθρακοποίηση στο LNG, αναμένεται ενισχυμένη διαφάνεια σχετικά με τις εκπομπές της μεταφοράς του με συνεργατικά πλαίσια και προτάσεις για CCS.

10. Τέλος, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πιέσεις των επενδυτών θα απαιτήσουν υπευθυνότητα και περισσότερη διαφάνεια στις πληροφορίες του ESG και του εν γένει περιβαλλοντικού αποτυπώματος.