Ραντεβού το Μάρτιο θα δίνουν οι φορολογούμενοι με την ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με το Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Μιλώντας στο συνέδριο Law Forum on Taxation, ο Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στο έργο και τη μεγάλη προσπάθεια που  κατέβαλαν οι λογιστές στην ολοκλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε οι φορείς να στέλνουν τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση (αποδοχές, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κλπ) μέχρι το  τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου  η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας  ο οποίος περιέγραψε τα δύο βασικά μέτρα, που προτείνει το ΟΕΕ.

Φόροι υπολογιστής

Αυτά είναι:

  • η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του,
  • η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε ένα πλαίσιο απλών και κατανοητών διατάξεων για όλα τα καθ’ ύλη φορολογικά αντικείμενα, ώστε να μην απαιτείται η περαιτέρω ερμηνεία τους μέσω εγκυκλίων και οδηγιών.

Οι προτάσεις για τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, παρουσίασε και τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής του Επιμελητηρίου για δομικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον πυρήνα λειτουργίας του φορολογικού συστήματος. 

Αυτές είναι:

  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση είσπραξης άμεσων φόρων, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προέλθει από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος ή περιουσίας.
  • Καθιέρωση ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) για όλους.
  • Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με κανόνες για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς χαριστικές φοροαπαλλαγές, χωρίς αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο αίσθημα δικαίου, που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης.
  • Απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να είναι απλή και κατανοητή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, έργο τεράστιο και δυσχερές, εξαιτίας του κατακερματισμένου και πολύστικτου χαρακτήρα της, θα συμπιέσει το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις αλλά και για τον απλό πολίτη, θα αυξήσει την παραγωγικότητα του επαγγελματία φοροτεχνικού και θα μειώσει την ακούσια φοροδιαφυγή, που εδράζεται ακριβώς στην πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος.
  • Έκδοση μιας ενιαίας εγκυκλίου για κάθε νόμο ή τουλάχιστον για κάθε φορολογικό αντικείμενο, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση των νόμων. Η παραπομπή σε πλήθος εγκυκλίων που συνοδεύουν τα νομοσχέδια, οδηγεί σε καθυστερήσεις και διατήρηση της αβεβαιότητας.
  • Εντατικοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος της φορολογικής δικαιοσύνης: Ενίσχυση ποσοτική και ποιοτική του ανθρώπινου δυναμικού, χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απλοποίηση διαδικασιών, εστίαση στην πρόβλεψη και αποτροπή.
  • Το Data Mining, δηλαδή η αναζήτηση και η επεξεργασία φορολογικών και μη πληροφοριών από μεγάλες βάσεις δεδομένων – ακόμα κι από τα social media – είναι μια μέθοδος ανάλυσης με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Επίσης, η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μόνο οφέλη θα αποφέρει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Βέβαια, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού.