«Ξεπεράσαμε την κρίση οποία ανήκει στο παρελθόν αλλά όχι όμως και οι συνέπειές της», υποστήριξε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, η χώρα του οποίου βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας παρ’ ότι θεωρητικά έχει βγει από την ύφεση.

«Η κρίση, από πολλές πλευρές, ανήκει στο παρελθόν όμως οι συνέπειές της δεν έχουν περάσει στην ιστορία», είπε ο Ραχόι κατά την τελετή υπογραφής μιας συμφωνίας με τα ισπανικά συνδικάτα για τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους.

«Η οικονομική ανάκαμψη δεν θα έχει ολοκληρωθεί παρά μόνο όταν φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε άνθρωπο που δεν έχει εργασία και όταν θα είναι ορατή στο πορτοφόλι κάθε Ισπανού», συνέχισε. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάκαμψη δεν έχει φτάσει παντού, ούτε με τον ίδιο τρόπο», τόνισε.

Το ΑΕΠ της Ισπανίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,3% φέτος ενώ το 2012 είχε υποχωρήσει κατά 1,2%, υπενθύμισε ο Ραχόι εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2015 η αύξηση θα είναι «πιθανότατα μεγαλύτερη από 2%». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετέτρεπε την Ισπανία σε «ατμομηχανή» της Ευρώπης, σε μια περίοδο που οι άλλες μεγάλες οικονομίες υποφέρουν. Η Γερμανία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, στο 1,2% για φέτος και στο 1,3% το 2015, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της στασιμότητας στην Ευρώπη. Η Ιταλία έχει βυθιστεί στην ύφεση ενώ η Γαλλία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,4% φέτος και 1% για το 2015.

Ωστόσο, η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: την ανεργία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής το ποσοστό ανεργίας ανήλθε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 23,67% του ενεργού πληθυσμού και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει στο 22,2% στα τέλη του 2015.

Με το νέο επίδομα που εγκρίθηκε σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν οικογένεια να θρέψουν, δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα και δεν δικαιούνται πλέον επιδόματα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες Αφορά περίπου 450.000 ανθρώπους οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες θα λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 426 ευρώ.

Παρ’ ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θεωρούνται αυστηρές, τα συνδικάτα καλωσόρισαν το μέτρο, μια από τις ελάχιστες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP). Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος του σχεδίου αυτού θα ανέλθει στο 1,2 δισ. ευρώ.