Το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 0,2% στο 5,9%, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο της τελευταίας εξαετίας, κατέδειξε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 329.000 σε 9,3 εκατ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας (Bureau of Labour Statistics, BLS) η οποία εκπονεί σχετικές μελέτες σε μηνιαία βάση. Τους τελευταίους 12 μήνες ο αριθμός των προσώπων που ζητούν εργασία υποχώρησε κατά 1,9 εκατ., ενώ η ανεργία σταδιακά υποχώρησε σημαντικά από το 7,2% όπου βρισκόταν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις καταστάσεις μισθοδοσίας στις ΗΠΑ προστέθηκαν 248.000 εργαζόμενοι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την BLS. Η συνολική αύξηση της απασχόλησης —εξαιρουμένου του πρωτογενούς τομέα— σηματοδοτεί την επάνοδο της απασχόλησης στις τάσεις του 2014, μετά τη σημαντική μείωση των προσλήψεων τον Αύγουστο (180.000) σε σύγκριση με τον Ιούλιο (243.000). Εξάλλου οι συνολικές προσλήψεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω εν συγκρίσει με τις προηγούμενες κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Η μέση εβδομαδιαία εργασία αυξήθηκε κατά έξι λεπτά στις 34,6 ώρες, ενώ η μέση ωριαία αμοιβή μειώθηκε κατά ένα σεντ στα 24,53 δολάρια. Τους τελευταίους 12 μήνες οι καταστάσεις μισθοδοσίας μεγεθύνονταν κατά μέσον όρο κατά 213.000 θέσεις τον μήνα. Το 2013 ο ρυθμός αυτός ανερχόταν σε 194.000 πρόσωπα και το 2012 σε 186.000, σύμφωνα με τα δεδομένα της BLS.

Η βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας μοιάζει να ενισχύει την άποψη του συμβουλίου που καθορίζει τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον τη συνέχιση της πολιτικής τόνωσης της δραστηριότητας με νομισματικά μέσα, τη λεγόμενη πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Η Fed αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και άλλων αξιόγραφων περί τα τέλη του Οκτωβρίου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα αγόραζε καλυμμένους τίτλους αξίας 85 δισεκ. δολαρίων σε μηνιαία βάση, ασκώντας μια πολιτική με στόχο να εξωθηθούν οι τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις στην πραγματική οικονομία. Έκτοτε το ποσό των αγορών αυτών μειώθηκε σταδιακά και μειώθηκε σε μόλις 15 δισεκ. δολάρια αυτόν τον μήνα.

Χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έκρινε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ είναι σαφώς σημαντικότερη στις τάξεις των ανεπτυγμένων οικονομιών, όπως και αυτή της Βρετανίας, ενώ αντιθέτως η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, ο ιδιωτικός τομέας αύξησε τους υπαλλήλους του κατά 236.000 πρόσωπα τον Σεπτέμβριο. Συνολικά το 2014 ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ οδεύει προς το να προσθέσει 2 εκατ. θέσεις απασχόλησης, τις περισσότερες από το 1998, σύμφωνα με τον επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει προσθέσει 10,3 εκατ. θέσεις εργασίας καταγράφοντας 55 συναπτούς μήνες αύξησης της απασχόλησης», επισήμανε.

Η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάπτυξης —σε ετήσια βάση— 4,6%, μετά τη συρρίκνωσή της το πρώτο τρίμηνο, που αποδόθηκε στο βαρύ χειμώνα και άλλους παράγοντες.

Εξάλλου οι τιμές μειώθηκαν -εποχικά προσαρμοσμένες- κατά 0,2% τον Αύγουστο, αντιστρέφοντας την τάση που καταγραφόταν πρόσφατα προς την επάνοδο του πληθωρισμού στα επιθυμητά από την κεντρική τράπεζα επίπεδα.