Υπεγράφη συμφωνία για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ με 50 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διατεθεί σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πρώτα χρήματα από το δεύτερο «υποταμείο» (του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου), με τον Γιάννη Στουρνάρα να τονίζει ότι τα κονδύλια μπορούν να προσεγγίσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

Αυτά αναφέρθηκαν σήμερα στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Ελληνική Δημοκρατία, σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Όπως ανακοινώθηκε η ΕΤΕπ θα συμβάλει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 εκατ. ευρώ ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και με Γαλλικό Επενδυτικό Ταμείο, τη Γαλλική Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιώτες για τη συμμετοχή και νέων κεφαλαίων στο ίδιο ταμείο.

Στόχος του Ταμείου είναι να προάγει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση μέσω της παροχής μεσομακροπρόθεσμων πιστώσεων και ιδίων κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καθώς και σε μικρού μεγέθους έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και από την πλευρά του Ομίλου ΕΤΕπ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι τα κονδύλια δεν είναι πολύ υψηλά, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και επανέλαβε τη σημασία της αποκατάστασης της ρευστότητας για την πορεία προς την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, οποίος σημειώνεται ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές ΜΜΕ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, εφόσον η ΕΤΕπ αξιολογήσει θετικά το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου, μόλις το λάβει από τις ελληνικές αρχές». Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα προγράμματα που ετοιμάζει η ΕΤΕπ σημείωσε ότι πολλοί επιχειρηματίες πλησιάζουν τον ίδιο και στελέχη της τράπεζάς και δηλώνουν ότι επειδή η επιχείρηση τους είναι πολύ μικρή δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλονται. Γι αυτό, είπε ο ίδιος, ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα που απευθύνονται σε ακόμη μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους υποψήφιους για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και πρόσθεσε: «Βαδίζουμε ένα πολύ ανηφορικό δρόμο και παραμένουμε σε επιφυλακή αλλά το 2014 είναι κομβικής σημασίας για να στρίψει το καράβι και να πάμε σε καλύτερες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Όπως είπε ο κ. Χόϊερ: «Η συμφωνία αυτή δείχνει την ισχυρή θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ, ως η τράπεζα της Ε.Ε., είναι φυσικός εταίρος στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, στην οποία προσφέρουμε διαρκή και αποτελεσματική στήριξη. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και με άλλους αναπτυξιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές, για να βοηθήσουμε περαιτέρω στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η συνεργασία μας, βασιζόμενη στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, θα βοηθήσει να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη πόρων και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους Έλληνες πολίτες».

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα συσταθεί ως μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα έχει σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη κάλυψης υφιστάμενων, προσωρινών και διαρθρωτικών χρηματοδοτικών ελλείψεων της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο δημιουργείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας και με καθοδήγηση και στήριξη από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, τον Όμιλο ΕΤΕπ και άλλους επενδυτές.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβουλεύσεων μεταξύ των συμβαλλομένων, καθώς ο Όμιλος ΕΤΕπ συμμετείχε στην προσπάθεια σύστασης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αφότου έλαβε τη σχετική πρόταση από τις ελληνικές αρχές το 2012.

Η ΕΤΕπ εξακολούθησε να αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, με χορηγήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης το 2008. Με χρηματοδοτικό άνοιγμα ύψους 17 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 9% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, η συνολική στήριξη που προσφέρει η ΕΤΕπ παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Στον τομέα των υποδομών και μόνο, οι επενδύσεις της ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει διαρκώς στηρίξει μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων από ό,τι κατά μέσο όρο στην ΕΕ προσφέροντας πραγματική προστιθέμενη αξία σε καίριους τομείς όπως οι ΜΜΕ. Για να βοηθήσει τις ελληνικές ΜΜΕ, η ΕΤΕπ διοχέτευσε 700 εκατ. ευρώ στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας περίπου 5 000 ΜΜΕ σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Η ΕΤΕπ εκδηλώνει τη σταθερή και ευρεία υποστήριξή της προς την Ελλάδα αυξάνοντας τις χρηματοδοτήσεις της (οι οποίες τριπλασιάστηκαν το 2013 φθάνοντας στα 1,47 δισ. ευρώ, έναντι 550 εκατ. ευρώ το 2012), αλλά και αναπτύσσοντας νέα προϊόντα, όπως το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις ΜΜΕ, η χρηματοδότηση ΜΜΕ μέσω του προγράμματος «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», καθώς και η σημερινή υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Αυτά τα νέα προϊόντα αξιοποιούν τον ρόλο της ΕΤΕπ ως καταλύτη, ώστε να μεγιστοποιούνται οι συνέργειες με άλλες πηγές χρηματοδότησης, να επιτυγχάνεται μεγαλύτερος αντίκτυπος και να προσελκύονται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις.