Ολοκλήρωσε τις εργασίες του με ιδιαίτερη επιτυχία το 2ο ετήσιο συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια «EXPOSEC-DEFENSEWORLD 2014», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος χαιρετίζοντας, σημείωσε: «Ένα μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε. Περάσαμε έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για ανεπτυγμένη χώρα. Όμως, με μεγάλη προσπάθεια, αξιοθαύμαστη κοινωνική συνοχή και με μεγάλο κόστος στην πραγματική οικονομία, πήραμε τα δύσκολα μέτρα για να πετύχουμε δημοσιονομική προσαρμογή και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας μας».

Επεσήμανε δε, ότι «Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων οφείλουμε να εντάξουμε και την αναδιάρθρωση της αμυντικής μας βιομηχανίας προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Όχι ασφαλώς γιατί αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μόνο, αλλά αφενός γιατί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό και ευαίσθητο τμήμα της εθνικής οικονομίας και αφετέρου γιατί μια ισχυρή και υγιής αμυντική βιομηχανία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Εθνικής Άμυνας και κρίσιμο παράγοντα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας μας».

Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, κατά τον χαιρετισμό της, δήλωσε: «Η χάραξη μιας κοινής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι πεποίθησή μου ότι τα κριτήρια αναδοχής μέρους των μεγάλων συμβάσεων που ανατίθενται σε μεγάλες βιομηχανίες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνοκρατικά. Θα πρέπει να είναι και γεωγραφικά. Θα πρέπει να είναι και πολιτικά. Οι βιομηχανίες της ΕΕ δεν είναι αντίπαλοι, είναι συνέταιροι και πρέπει να δρουν ανάλογα, αν επιθυμούμε η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική βάση να είναι ποσοτικά συγκρίσιμη και ποιοτικά ανώτερη από άλλες» και συμπλήρωσε:

«Μετά την Ουκρανική κρίση, αλλά και τις αλυσιδωτές αιματηρές αραβικές εξεγέρσεις από τη Λιβύη έως το Συριακό εμφύλιο, αντιλαμβανόμαστε ότι για τις περιοχές που βρίσκονται εγγύτερα τους, αποτελεί ζωτικής σημασίας επιλογή η ενίσχυση των υποδομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τόσο η φύλαξη των συνόρων, όσο και η διεξαγωγή επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές απαιτεί ασφάλεια εφοδιασμού που επιτυγχάνεται ή τουλάχιστον διευκολύνεται με υποστήριξη εκ του σύνεγγυς. Συνεπώς, οι βιομηχανικές υποδομές των πλησιέστερων χωρών παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και η βελτίωσή τους αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, David D. Pearce, κατά τον χαιρετισμό του, σημείωσε ότι «πρέπει να αναφερόμαστε και στο εμπόριο σε ένα συνέδριο ασφάλειας, γατί οικονομικές δυσκολίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την κοινή μας ασφάλεια. ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν τη μεγαλύτερη εμπορική σχέση στο κόσμο που αγγίζει τα 2 δις δολάρια την ημέρα. Και οι δύο πλευρές επενδύουν η μία στην άλλη και εξασφαλίζουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Και συνέχισε: «Τα πρόσφατα όμως γεγονότα μας θύμισαν ότι η διατήρηση της Ευρώπης σε καθεστώς ελευθερίας και ειρήνης είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία. Η Αμερική χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη και η Ευρώπη μια ισχυρή Αμερική». Επεσήμανε όμως ότι «εκτός από προκλήσεις έχουμε και ευκαιρίες, όπως: η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Συνεργασία, τα θετικά μηνύματα στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και βέβαια η συγκυρία στην Κύπρο, όπου μια ενωμένη Κύπρος θα άλλαζε τα δεδομένα στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή. Τέλος, αναγνώρισε τις θυσίες του Ελληνικού λαού και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, γιατί μια Ελλάδα σταθερή και ισχυρή θα αποτελεί σημαντικό εξισορροπητικό παράγοντα στην Νοτιανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ernest Herold δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει πλήρως την έμφαση την οποία δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση μιας ισχυρής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης, και εξετάσουμε επίσης τη διατλαντική διάσταση αυτής της πρόκλησης. Φέρνουμε κοντά τη δύναμη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής – ένα συνδυασμό που μπορούμε και πρέπει να διαφυλάξουμε.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας κατά την κεντρική ομιλία κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών, υποστήριξε: «Στον ευρύτερο τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας, μεταπολιτευτικά, θα έπρεπε να πω ότι το ελληνικό κράτος, σταδιακά και με διάφορες δικαιολογίες και αιτιολογίες, κατανοητές μερικές, όμως με τραγικά αποτελέσματα, παραιτήθηκε κατ’ ουσίαν από την επιβολή του νόμου».

Έθεσε ως κύρια προβλήματα την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και την εγκληματικότητα και παρουσίασε τις δράσεις του κράτους: «το μεταναστευτικό: η χώρα έχει θωρακίσει τα σύνορα της στον Έβρο, δημιούργησε ένα σύγχρονο σύστημα χειρισμού των παράνομων μεταναστευτικών ροών και αυτή την στιγμή έχουμε την πιο σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου στην Ευρώπη. Εγκληματικότητα: η μείωση του δείκτη της εγκληματικότητας κατά μέσο όρο υπερβαίνει το 20 – 25% διαρθρωμένη στα διάφορα αδικήματα».

Επεσήμανε ότι αξίζει να δείτε έναν άλλο αριθμό, ο οποίος δεν είναι γνωστός, ότι η Ελληνική Αστυνομία εκτινάχθηκε 25 ποσοστιαίες μονάδες στην αποδοχή του κόσμου τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή την στιγμή έχει δείκτη αποδοχής, παρά τη δραστηριότητα που ασκεί, που πολλές φορές τη φέρνει σε αντιπαράθεση με ομάδες του πληθυσμού, με απεργούς και τα λοιπά, ο οποίος υπερβαίνει το 55%. Για να έχετε μία αίσθηση, πιο πάνω είναι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις και υπερβαίνει -με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπο- κατά 15 μονάδες την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατά 25 μονάδες την Βουλή, κατά 35 μονάδες την Κυβέρνηση και νομίζω κατά 40 μονάδες τους πολιτικούς». Σχετικά με την εσωτερική τρομοκρατία, υποστήριξε ότι το 2002 έγινε το στρατηγικό λάθος να θεωρηθεί ότι τελείωσε το θέμα με αποτέλεσμα να είναι σήμερα παρών.

Ολοκλήρωσε παρουσιάζοντας δύο έργα: ένα μικρό υπουργείο Δημόσιας Τάξης 100 ατόμων και καθετοποίηση των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας, πλαισιωμένα με την εισαγωγή επαγγελματισμού και απορροφητικότητα κονδυλίων.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο στην ατζέντα της Ευρώπης. Και συνέχισε: βάλαμε ορισμένες αρχές μέσα από τις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να υπηρετήσουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Η πρώτη αρχή είναι καταρχάς να μη χάνουμε κανέναν άνθρωπο στη θάλασσα. Η δεύτερη είναι η αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης, δηλαδή του ισομερώς επιμερισμού του βάρους των προσφύγων που δικαιούνται ασύλου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τρίτη, οι υπηρεσίες ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να λειτουργούν μόνο στις χώρες της, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτοί που αιτούνται άσυλο. Επεσήμανε επίσης, ότι έχει προταθεί η σύσταση της Task Force Mediterranean σαν μια επιχείρηση η οποία θα είναι μια εκτεταμένη επιχείρηση επιτήρησης και διάσωσης σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη.

Ο τ. υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Φώτης Φωτίου επεσήμανε ότι: «αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, χώρες οι οποίες συνδέονται με ιστορική και παραδοσιακή φιλία, κοινά συμφέροντα και ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης. Το ενδιαφέρον στην ανάπτυξη αυτού του στρατηγικού άξονα έγκειται στο ότι η υλοποίησή του, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Αντιθέτως, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, έχουν τη δυνατότητα μέσα από μια ουσιαστική συνεργασία να συμβάλλουν καταλυτικά στην προώθηση της ειρήνης, της οικονομικής ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

O κ. Φωτίου συνέχισε μιλώντας για τους πέντε πιθανούς τομείς συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας: την Ενεργειακή και Θαλάσσια Ασφάλεια, τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών και διεθνών προκλήσεων, την κάλυψη των αναγκών και ελλείψεων στον τομέα των δυνατοτήτων σε συλλογικό, πολυεθνικό επίπεδο, την προώθηση μιας ενιαίας κουλτούρας, ως προς την κατανόηση των θεμάτων ασφάλειας και άμυνας και τέλος τη συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών, αφορά την έρευνα και διάσωση.

Οι ομιλίες του συνεδρίου έχουν αναρτηθεί στο www.amcham.gr.