Σημαντική μείωση στην κατανάλωση σημειώθηκε στην χώρα μας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe.

Πιο συγκεκριμένα, η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημειώνοντας πτώση -2.3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Πρόκειται για συνέχεια της τάσης του πρώτου τριμήνου, όπου η δαπάνη είχε σημειώσει πτώση κατά -0.2% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα στοιχεία αναδεικνύουν ταχεία μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε 27 κράτη-μέλη.
Παρά τη συνολική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι 14 χώρες κατέγραψαν αύξηση στη δαπάνη σε ετήσια βάση. Ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η δαπάνη αυξήθηκε κατά 0.4%.

Η ανατολική Ευρώπη συνέχισε να είναι η πηγή των ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης, με τις Λετονία, Λιθουανία και Σλοβενία να καταγράφουν διψήφια ποσοστά.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ύφεσης, η Ιταλία (-7.0%), η Ισπανία (-3.8%) και η Αγγλία (-4.7%) κατέγραψαν χαρακτηριστική επιδείνωση των τάσεων της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα η Γαλλία το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατέγραψε μείωση κατά -1.0% σε ετήσια βάση.

Οι χώρες οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης συνέχισαν να καταγράφουν μείωση καταναλωτικής δαπάνης. Η Ελλάδα σημείωσε ιδιαίτερα σοβαρή μείωση στη κατανάλωση, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατέγραψαν αισθητή πτώση της καταναλωτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Η γενικότερη ύφεση στην κατανάλωση των νοικοκυριών που έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό με μια παρόμοια τάση που κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα προκαταρτικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 υποδεικνύουν πτώση του ΑΕΠ κατά -0.2% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την πρώτη μείωση τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Σημειώνεται ότι για κάθε 7 ευρώ δαπάνης στην ΕΕ, περισσότερο από 1 ευρώ πραγματοποιείται μέσω καρτών Visa, με άνω του 80% των συγκεκριμένων δαπανών να αφορά χρεωστικές κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι το Βαρόμετρο παρέχει μια ιδιαίτερα σημαντική και έγκαιρη ανάλυση για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe βασίζεται στις δαπάνες που πραγματοποιούνται με όλα τα είδη καρτών που εκδίδει η Visa – χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες.