Όταν τον προηγούμενο μήνα στο υπουργείο Οικονομικών πανηγύριζαν για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στη γενική κυβέρνηση, είχαμε επανειλημμένως χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση κυρίως στα έσοδα, αλλά και στις δαπάνες, καθώς και στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Θέλαμε να κάνουμε τις Κασσάνδρες; Ασφαλώς και όχι. Οι αριθμοί μιλούσαν – και εξακολουθούν να μιλούν – από μόνοι τους:

Στα έσοδα, η μαύρη τρύπα μεγαλώνει, καθώς η προεκλογική λογική έχει επικρατήσει, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω διαρκώς:

-η είσπραξη του φόρου εισοδήματος, λόγω των διαρκών παρατάσεων στην υποβολή δηλώσεων (ούτε 1 τους 10 φορολογούμενους έχει καταθέσει το σχετικό έντυπο),

-η είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009, του ΦΑΠ 2010 και 2011, λόγω της καθυστέρησης στην αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων,

-η είσπραξη Φ.Π.Α., λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της παράλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αποτέλεσμα; Λείπουν ήδη τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Στις δαπάνες, δεν υπάρχει η απαιτούμενη συγκράτηση, και ό,τι έχει επιτευχθεί οφείλεται στις διαρκείς περικοπές των δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να βαθαίνει με αυτό τον τρόπο ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι έχουν εισπράξει περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό σε σχέση με αυτά που τους αντιστοιχούν στο τετράμηνο, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στο ένα τρίτο (!), ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Όλα αυτά οδήγησαν σε πρωτογενές έλλειμμα 18 εκατομμυρίων ευρώ στη γενική κυβέρνηση και σε σημαντική αύξηση στο έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των τόκων, που σχεδόν διπλασιάστηκαν) στα 7,62 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτό σημαίνει αύξηση του ελλείμματος κατά 39% !

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε συμβεί και την περυσινή χρονιά, όταν από πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατομμυρίων ευρώ το τρίμηνο, φτάσαμε σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ το τετράμηνο.

Γεγονός, που αποδεικνύει πως υπάρχουν πολλά ακόμα στη λειτουργία του κράτους, τα οποία δεν έχουν διορθωθεί, γιατί – πολύ απλά – κανείς δε θέλει.