Στην αποτύπωση της τάσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος της Γενικής Κυβέρνησης μέχρι το 2016 θα πρέπει να προχωρήσει η νέα Κυβέρνηση το αργότερο έως τον Ιούνιο, καταθέτοντας στην Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 εκτός από τις περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για την διετία 2013 -2014 θα περιλαμβάνονται:

-Οι προβλέψεις για το ισοζύγιο του κοινωνικού προϋπολογισμού (οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και νοσοκομείων),

-Οι προβλέψεις του ισοζυγίου των υπολοίπων υποτομέων της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, Ν.Π.Δ.Δ., ΔΕΚΟ),

-Οι πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων μείωσης των ελλειμμάτων της Γενικής Κυβερνήσεως για το 2012.

Δεν αποκλείεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο να προβλεφθούν και πρόσθετες εξοικονομήσεις για να καλυφτούν οι τρέχουσες υστερήσεις στον Προϋπολογισμό 2012.

Ενδεικτικά, στα έσοδα καταγράφεται ήδη υστέρηση 400 εκατ. ευρώ, ενώ στις δαπάνες αναμένεται να υπάρξουν αποκλίσεις, καθώς η όποια καλή εικόνα οφείλεται κυρίως στο πάγωμα των πληρωμών προς τα πανεπιστήμια και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και στις μη καταγεγραμμένες δαπάνες των νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 και του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2013 στην Βουλή στις αρχές Ιουνίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που θα κρίνει και την εκταμίευση των δόσεων του μηχανισμού στήριξης.