Οι κίνδυνοι μίας οικονομικής κατάρρευσης έχουν υποχωρήσει, κυρίως λόγω των βελτιωμένων προοπτικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά η οικονομία της Ευρώπης παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της ευάλωτη, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών – μελών του.

«Ο κίνδυνος ακραίων γεγονότων μειώθηκε τους λίγους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει μεγάλη η αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις αυτές. Συνεπώς, δεν είναι τώρα η ώρα του εφησυχασμού», αναφέρει στην έκθεση ο κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού.

Η έκθεση επικεντρώνεται στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης – της Γερμανίας, τη Γαλλίας και της Ιταλίας.

Για τη Γερμανία, ο κ. Παντοάν προβλέπει ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και 1,5% για το δεύτερο εξάμηνο. Στην προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού, πριν από 4 μήνες, προβλεπόταν ανάπτυξη 0,6% για το σύνολο του έτους.

Η γαλλική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,2% στο πρώτο εξάμηνο και θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το δεύτερο εξάμηνο.

Η ιταλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 1,6% και 0,1%, αντίστοιχα.

Για τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% στο πρώτο εξάμηνο και 2,8% στο δεύτερο, έναντι 1,7% και 1,9%, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έκθεσή του.

Για τη Βρετανία, εκτιμάται μείωση του ΑΕΠ 0,4% στο πρώτο εξάμηνο και αύξησή του κατά 0,5% στο δεύτερο.

Η Ιαπωνία αναμένεται να ανακάμψει στο πρώτο εξάμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,4%, για να υποχωρήσει η αύξησή του στο 1,4% στο δεύτερο εξάμηνο.

Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θα πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Προβλέπει επίσης ότι οι αυξήσεις αυτές θα προσθέσουν «ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στον πληθωρισμό» και θα μειώσουν «από 0,1% έως 0,2%» την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο της περιοχής του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να διατηρήσουν «για μία σημαντική περίοδο» χαμηλά τα επιτόκιά τους καθώς και να διατηρήσουν τα άλλα (έκτακτα) μέτρα που πήραν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Παντοάν διαπίστωσε συμπτώματα πιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «η αύξηση του δανεισμού στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής και πρόσφατα επιβραδύνθηκε περαιτέρω, παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις της ΕΚΤ».

Τέλος, ο ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για αύξηση του μεγέθους του προστατευτικού τείχους στην Ευρώπη και ταχύτερη δράση για την ανακεφαλαιοποίηση των ασθενέστερων τραπεζών.