Η κατάργηση των οργανισμών άρχισε. Ζήτω οι οργανισμοί! Αυτό είναι το συμπέρασμα της απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την κατάργηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

Ο γνωστός σε όλους μας από τις δημοπρασίες αυτοκινήτων, ΟΔΔΥ, βάζει λουκέτο. Τα περιουσιακά του στοιχεία και όλες οι υποχρεώσεις του περνούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι υπηρεσίες του θα παρέχονται πλέον από τις τελωνειακές διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες συστήνονται «Τμήματα Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού».

Έτσι, αντί να μειώνονται, οι διευθύνσεις αυξάνονται σε μέγεθος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό – μόνιμοι, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αλλά και με σχέση έμμισθης εντολής και παγίας αντιμισθίας – μεταφέρονται με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών, χωρίς να χάνουν τη θέση τους, την ειδικότητά τους και την προϋπηρεσία τους. Άρα, το μισθολογικό κόστος για το Δημόσιο δεν αλλάζει.

Επιπλέον, σε τρεις πόλεις, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα, αίρεται η αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων τμημάτων, για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο του ΟΔΔΥ και λειτουργίες, όπως το… marketing, στη συμπρωτεύουσα!
Δηλαδή, αντικαθιστούμε έναν οργανισμό, ενεργοποιώντας άλλες υπηρεσίες, τις οποίες έχουμε ήδη καταργήσει στην προσπάθεια για μείωση του κόστους και αποτελεσματικότερη διαχείριση του μηχανισμού.

Με τέτοιες πρακτικές και κινήσεις, που -ακόμα και σήμερα- ακυρώνουν το βασικό σκοπό, που είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών και ο εξορθολογισμός του κράτους, χάνουμε για ακόμη μια φορά την ουσία και οδηγούμαστε σε ακόμα πιο επώδυνες πολιτικές για τους πολλούς (ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι), προς όφελος των ολίγων (δημόσιοι υπάλληλοι).