Γκάζι στις τραπεζικές συγχωνεύσεις κατ’ εντολήν της Τρόικας βάζει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Η αρχή θα γίνει από τα υπό κρατικό έλεγχο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΤΤ, ΑΤΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών), αλλά το σχήμα που θα επιλεγεί θα καθορίσει το μέλλον στο ευρύτερο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημείο «κλειδί» των κυβερνητικών αποφάσεων είναι η απαίτηση της Τρόικας να μην ενταχθεί η ΑΤΕ υπό την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (χρηματοδοτείται με 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του δανείου). Δηλαδή, ζήτησαν, αν υπάρξει ανάγκη στήριξης κρατικών συμφερόντων τράπεζας, να καλυφθεί κατ΄ ευθείαν από το κράτος.

Κάτι τέτοιο όμως είναι σχεδόν απαγορευτικό υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και γι΄ αυτό οι αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του νέου σχήματος.

Πρώτο βήμα είναι η ανακοίνωση εντός της εβδομάδος των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων που θα προτείνουν πως θα συγχωνευθούν οι τρείς κρατικών συμφερόντων τράπεζες (ΤΤ, ΑΤΕ και Ταμείο Παρακαταθηκών). Μεταξύ των ονομάτων που «ακούγονται» περιλαμβάνονται οι Lazard, Deutsche Bank, HSBC και Credit Suisse.

Η εντολή που θα έχουν οι Σύμβουλοι από την διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων είναι να εξετάσουν μεν τις δύο επίσημες προτάσεις που έχουν γίνει:

* Την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την ταυτόχρονη εξαγορά του 77,31% της Αγροτικής και του 33,04% Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και

*Την πρόταση από τη διοίκηση της ΑΤΕbank για τετραπλή συγχώνευση της ΑΤΕ, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι σύμβουλοι θα εξετάσουν το σύνολο των στρατηγικών επιλογών του Ελληνικού Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή θα καταστρώσουν θεωρητικά σενάρια συγχωνεύσεων στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάποια από τα οποία θα περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή ξένων ομίλων.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Η τρόικα κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα εξέφρασε ανοικτά την ανησυχία της για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών αν δεν γίνουν συγχωνεύσεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει στο μέσο Σεπτεμβρίου το πόρισμα των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων και να προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις, αφού τον Οκτώβριο η τρόικα θα είναι ξανά στην Αθήνα.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και να στηριχθεί η Αγροτική Τράπεζα που έχει λάβει εντολή από τη κυβέρνηση να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Η προθεσμία λήγει επίσης στο μέσο Σεπτεμβρίου, ενώ θα πρέπει να το υλοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: capital.gr