Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων σχετικά με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, επιχειρήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα αλλά και της ελάφρυνσης των πολιτών, όμως διαπιστώθηκε ότι τα περιθώρια είναι στενά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συμμετέχοντες στάθηκαν ιδιαίτερα στην πρόταση, που έχουν υποβάλει τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η οποία προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση, 20%, χωρίς αφορολόγητο όριο, στα εισοδήματα από ενοίκια, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και από καταθέσεις.

Δηλαδή, οι τόκοι, που εισπράττουμε από τα χρήματα των τραπεζικών μας λογαριασμών, να φορολογηθούν διπλάσια (από το σημερινό 10%)!

Από την άλλη πλευρά, η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων θα σημάνει ελάφρυνση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, αφού τώρα το συγκεκριμένο εισόδημα φορολογείται στην κλίμακα, δηλαδή έως και 45%, ενώ επιβαρύνεται και με το συμπληρωματικό φόρο, που είναι από 1,5% έως 3%.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη φορολόγηση των ακινήτων, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που υπάρχει άλλωστε και στο νέο μνημόνιο, ενώ προχωρά και η ενοποίηση φόρων σε έναν.

Δηλαδή, ο νέος υπερ-φόρος θα περιλαμβάνει το χαράτσι της ΔΕΗ, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που σε κάθε περίπτωση θα αυξηθούν λόγω της αναπροσαρμογής των φορολογητέων τιμών.

Για τις επιχειρήσεις, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μείωση της φορολόγησης, χωρίς να έχει κλειδώσει το πόσο. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει ενιαίο συντελεστή για μερίσματα και αδιανέμητα κέρδη στο 15%. Δεν αποκλείεται, όμως, για τα διανεμόμενα ο συντελεστής να είναι κατά τι μεγαλύτερος, όχι όμως πάνω από 20%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις μάλλον θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.