Σε συνέντευξη που παρέθεσε σήμερα ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ, αναφέρθηκε στις ανησυχίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το βούλγαρο υπουργό, αφορμή για την ανησυχία αυτή είναι η έλλειψη αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές, «με τους οποίους η συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από δέκα μέρες, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, παρόλο που οι δύο πλευρές δουλεύουν μέρα-νύχτα» όπως είπε.

Επίσης, «η έλλειψη προόδου στην πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και συγκεκριμένα στο δείκτη που αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που δεν μειώθηκε το 2011 σε σχέση με το 2010» όπως σημείωσε.

«Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να γίνει κατανοητή, αν συμβεί μία φορά, αλλά όταν συμβαίνει συνεχώς, τρία διαδοχικά χρόνια, προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την ύπαρξη πραγματικής πολιτικής βούλησης να γίνουν όσα έχουν προγραμματιστεί» τόνισε ο κ. Ντιάνκοφ.

Μάλιστα, σε ερώτηση της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ τι στάση θα τηρούσε ο ίδιος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για το νέα δάνειο στην Ελλάδα- σε περίπτωση βέβαια που η Βουλγαρία είχε ενταχθεί ήδη στο ευρώ- ο κ. Ντιάνκοφ, είπε χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ‘όχι’».

Μάλιστα, όπως είπε, έχει συστήσει στους ευρωπαίους ομολόγους του να εφαρμόσουν στην Ελλάδα τη δική του αγαπημένη «συνταγή», που προβλέπει «χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων».

Ο βούλγαρος υπουργός επικαλέστηκε και το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου, όπως ανέφερε, «ο κ. Μάριο Μόντι μέσα σε δύο μήνες μόνο έκανε μεγάλη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα που έπρεπε να γίνει πριν από πέντε χρόνια όπως και άλλες αλλαγές, που είχαν ως συνέπεια την άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας».

Πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία ερμηνεύουν την παραπάνω τοποθέτηση του βούλγαρου υπουργού ως επιβεβαίωση της εικόνας του ως υπέρμαχου των «σκληροπυρηνικών λύσεων νεοφιλελεύθερου τύπου».

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι ο κ. Ντιάνκοφ, διακόπτοντας τη χρηματοδότηση του δημόσιου οργανισμού σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας, μέσω του δανείου που είχε συμφωνήσει η Βουλγαρία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας την άμεση εξυγίανση του και αξιώνοντας άμεσες μαζικές απολύσεις, προκάλεσε τη μεγάλη απεργία στους βουλγαρικούς σιδηρόδρομους, που κράτησε τα τρένα στους σταθμούς για έναν και παραπάνω μήνα στα τέλη του 2011.

Σημειώνουν ακόμη ότι ο βούλγαρος υπουργός έθεσε υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, με δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της για φέτος, στις οποίες η επιστημονική κοινότητα αντέδρασε με δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας των βουλγαρικών μέσων που αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, στις θέσεις των πολιτικών αρχηγών απέναντι στο νέο μνημόνιο και άλλα συναφή ζητήματα.