Ενώ οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν λόγων της στασιμότητας που παρατηρείται στις αγοραπωλησίες, οι τιμές των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων αντέχουν πολύ περισσότερο, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι η γη δεν χάνει σε αξία σχεδόν ποτέ, ούτε καν σε περιόδους κρίσης.

Ακόμη και σε περιοχές εκτός Αττικής και μεγάλων αστικών κέντρων, όπου η χρήση της γης προορίζεται αποκλειστικά για την κατασκευή δεύτερης κατοικίας, συνήθως παραθεριστικής, οι τιμές των οικοπέδων παραμένουν σταθερές, αναφέρει δημοσίευμα στο ένθετο Real Estate του κυριακάτικου «Βήματος».

Ιδιαίτερα σε τουριστικά δημοφιλείς περιοχές, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, οι τιμές όχι απλώς παραμένουν σταθερές αλλά σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζουν και αυξητικές τάσεις, καθώς μολονότι οι κατασκευαστές έχουν μειώσει τους ρυθμούς αγοράς γης αρκετοί ιδιώτες επενδυτές προτιμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε οικόπεδα με μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως η θέα, η απόσταση από τη θάλασσα και η πρόσβαση, προσδοκώντας σε διασφάλιση του κεφαλαίου τους και σε μελλοντικές υπεραξίες.

Η ίδια σταθερότητα στις τιμές των οικοπέδων παρατηρείται και σε περιοχές σε κοντινή απόσταση από την Αττική, όπως τα παράλια της Πελοποννήσου και η Εύβοια, τις οποίες αρκετοί αγοραστές προτιμούν για να καλύψουν τις παραθεριστικές τους ανάγκες και στοχεύοντας στο μέλλον να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Επίσης, περιοχές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, όπως το Πήλιο και η Κορινθία, τοποθετούνται ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών οι οποίοι επιδιώκουν με μια αγορά να καλύψουν τις παραθεριστικές τους ανάγκες τόσο για τους χειμερινούς όσο και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα βασικά κριτήρια τα οποία καθορίζουν τη διαμόρφωση της αξίας ενός οικοπέδου που προορίζεται για την εγκατάσταση δεύτερης κατοικίας είναι η τοποθεσία, η ευκολία πρόσβασης, οι δυνατότητες δόμησης που παρέχει, η θέα και η απόσταση από τη θάλασσα καθώς και η προσδοκία μελλοντικής υπεραξίας.