Την άμεση απόσυρση της διάταξης με την οποία επιβάλλονται για πρώτη φορά τέλη μεταγραφής και στις κληρονομιές, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου.

Η σχετική ρύθμιση προωθήθηκε κυριολεκτικά εν κρυπτώ καθώς δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης. Η τροπολογία κατατέθηκε πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προβλέπει την επιβολή τελών τέλη μεταγραφής στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ύψους 0,775%, όσο ισχύει δηλαδή και για τις δωρεές.

Η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτύρεται επίσης για την αναδρομική αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μέσω της μείωσης του αφορολόγητου στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η ετήσια επιβάρυνση να φθάνει έως και 500 ευρώ κατά κεφαλή και καλεί την κυβέρνηση να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές του φόρου, καθώς και να εξαιρέσει τα κάθε είδους απρόσοδα ακίνητα. Επισυνάπτεται η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ:

«Αθήνα, 27.6.2011

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο & τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου & τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Πεταλωτή

Ενταύθα

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για τη δραματική επαύξηση ΦΑΠ – Αίτημα άμεσης απόσυρσης της τροπολογίας για επιβολή αναλογικών τελών μεταγραφής επί των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς!

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, για μια ακόμη φορά, για τη δραματική και αναδρομική επιβάρυνση με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) μέχρι και 500 ευρώ «κατά κεφαλή», σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα, κατόχων απρόσοδων ακινήτων, σε κάθε μεριά της Ελλάδας, που χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή, θα εμφανίζονται κάθε χρόνο στα computers του Υπουργείου σας όλο και πλουσιότεροι, ενώ στην πραγματικότητα θα γίνονται κάθε χρόνο φτωχότεροι, αφού θα οφείλουν όλο και μεγαλύτερα ποσά στο Δημόσιο Ταμείο, για ένα παράλογο και απάνθρωπο φόρο, που λες και σχεδιάστηκε για να μην μπορεί να πληρωθεί από τους περισσότερους υπόχρεους!
Σας καλούμε για μια ακόμη φορά να μειώσετε δραστικά τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές του φόρου αυτού και να εξαιρέσετε τα κάθε είδους απρόσοδα ακίνητα, έτσι ώστε να μπορούν οι υπόχρεοι να τον καταβάλουν. Διαφορετικά δεν μπορείτε να βασίζεστε και να ευελπιστείτε στην είσπραξη όλων αυτών των απίστευτων ποσών ακόμη και με μαζικές εκπλειστηριάσεις ακινήτων, ενόσω ως τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει η «αντικειμενική» αξία!

Η μόνη λύση είναι να θεσπίσετε το δικαίωμα του φορολογούμενου πολίτη που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, να εξοφλεί τις οφειλές του από ΦΑΠ και φόρους ακινήτων, που το ύψος τους επισύρει ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης, με μονομερή «εκχώρηση ακινήτου» προς το δημόσιο, στην τιμή της εκτίμησης του από το ΚΕΠΥΟ, με σκοπό την δια συμψηφισμού εξόφληση των οφειλών του.

Τέλος, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για το γεγονός ότι, χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, ή ενημέρωσή μας, οι προκάτοχοί σας συνυπέγραψαν και κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με την οποία:

1. Επιβάλλονται για πρώτη φορά τέλη μεταγραφής στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, ύψους 0,775% (όσο και επί των συμβάσεων δωρεάς), πράγμα απαράδεκτο, καθόσον πρόκειται περί μεταγραφής απλής πράξης, με πάγιο τέλος, και όχι περί σύμβασης, και

2. Νομιμοποιείται αναδρομικά η έως τώρα νομικά ακάλυπτη πρακτική της επιβολής αναλογικών τελών μεταγραφής και στα συμβόλαια γονικής παροχής και δωρεάς αιτία θανάτου, ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει την επιβολή αναλογικού τέλους μεταγραφής μόνον για τις συμβάσεις δωρεάς! Θεωρούμε απόλυτα άκαιρο και ανάλγητο, μέσα στη σημερινή φορολογική λαίλαπα της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα μας, να επιχειρείται στα κρυφά η επιβολή και νέων βαρών στους απλούς πολίτες, και συγκεκριμένα στα νοικοκυριά που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα, και πολλές φορές δεν έχουν τα οικονομικά μέσα ούτε καν να καταβάλουν το φόρο κληρονομιάς, και ζητούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής διάταξης!

Ο Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματεύς
Στράτος Ι. Παραδιάς, Αιμιλία Δ. Βαδόκα»