ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος χρειάζεται διαγραφή και 30 χρόνια περίοδο χάριτος

Νέα έκθεση-κόλαφος με δυσοίωνες προβλέψεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:10
14/07/2015
ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος χρειάζεται διαγραφή και 30 χρόνια περίοδο χάριτος
2
loading

Εκτροχιασμό του ελληνικού δημόσιου χρέους καταγράφει νέα έκθεση του ΔΝΤ και ζητά εκ νέου τη διαγραφή του και περισσότερες δράσεις από τους Ευρωπαίους.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών σε όλα τα δάνεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο λόγω της επιβάρυνσης του μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο των τραπεζών, κάνει λόγο για δύσκολες συνθήκες και προβλέπει ότι θα χρειαστεί διαγραφή χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters, προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.

Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε μη βιώσιμη δυναμική χρέους για δεκαετίες, επισημαίνει το ΔΝΤ και συμπληρώνει ότι «οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε σημαντικά πτωτικά ρίσκα».

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές «ταβάνι», εκτιμά το Ταμείο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar AreUJoking

    Δεν μπορεί....αφού ο Τσίπρας έκανε σωτήρια συμφωνία που τακτοποιούσε το χρέος....

  2. avatar jjohn

    σιγά μην είναι στο 170% το 22..
    πάνω από 250% θα φτάσει έτσι όπως πάμε!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει