Ο ιστορικός της Αρχαίας Αθήνας Θουκυδίδης είχε χαρακτηρίσει το λιμάνι του Πειραιά ως την εμπορική καρδιά της αθηναϊκής δημοκρατίας. «Το λιμάνι στο οποίο εισέρχονται εμπορεύματα από όλο τον κόσμο και όλων των ειδών», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα. «Όμως τώρα το λιμάνι είναι προς πώληση, από τις μεγαλύτερες και πιο αμφιλεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις που η Ελλάδα έχει δει ποτέ».

«Η κυβέρνηση δοκιμάζει τα όρια της για το τι πρέπει να κάνει. Είναι μία προκλητική σκέψη ότι οι ξένοι έχουν έλθει για να πουλήσουν τα ασημικά της οικογένειας», δηλώνει στην The Telegrap ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics. «Είναι πολύ αμφιλεγόμενο. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το βάθος της κρίσης. Και οι πολίτες στην Ελλάδα. Αν η επιλογή είναι μεταξύ νέων αυξήσεων φόρων ή μεγαλύτερων απωλειών θέσεων εργασίας, τότε ο λαός συμφωνεί με την πώληση του ΟΠΑΠ», προσθέτει.

Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δείξει κάτι στις αγορές, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. «Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να εξασφαλίσει 50 δις ευρώ». Ωστόσο, οι πιέσεις από την ΕΕ για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου για την παρακολούθηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων προκαλεί αντιδράσεις.