Αφού υποβάθμισαν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια», δεν θεωρούν μονόδρομο την αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή τη χρεοκοπίας οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch, όπως προκύπτει από όσα είπαν αναλυτές τους στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Πιθανότητες 25% για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους δίνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, εκτιμώντας όμως ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι «αναπόφευκτη» και πως η πραγματοποίησή της από την ελληνική κυβέρνηση θα είχε τις συνέπειες μιας κανονικής πτώχευσης.

Ο αναλυτής του οίκου, κ. Moris Kraemer, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από τη «Ναυτεμπορική», δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1 – 2 χρόνια.

«Οι στατιστικές δείχνουν πως περίπου το 25% των χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση ‘ΒΒ’ καταλήγει σε πτώχευση ή σε κάποια άλλου είδους αναδιάρθρωση του χρέους», είπε. Ωστόσο, ο κ. Kraemer ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αναπόφευκτη».

Εξάλλου, σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με τη Fitch, ο αναλυτής της, Paul Rawkins, μετέφερε τις παρατηρήσεις του ξένου οίκου για την κατάσταση και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή χρεοκοπία, η προοπτική αυτή φαίνεται να απομακρύνεται, τονίζει ο ίδιος, όσο η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους.

Πάντως, όπως διευκρίνισε «υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι αγορές να μείνουν κλειστές για την Ελλάδα και το 2012».