Η ελληνική αγορά κατοικίας προβλέπεται να κινηθεί με συγκρατημένη σταθερότητα τους επόμενους μήνες, τόσο όσον αφορά τις τιμές όσο και τον όγκο των συναλλαγών. Αναλυτές της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε σταθερά ή ελαφρώς αυξημένα επίπεδα. Κύριος σκοπός αγοράς εξακολουθεί να είναι η ιδιοκατοίκηση, ενώ η παρουσία ξένων επενδυτών εντείνει τη δραστηριότητα σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές.

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η Cerved Υπηρεσίες Ακινήτων, στην οποία συμμετείχαν 508 επαγγελματίες του κλάδου, ανάμεσα στους οποίους 300 πιστοποιημένοι εκτιμητές και 208 σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας, εκπροσωπώντας κτηματομεσιτικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ειδικών προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης θα παραμείνουν σταθερές, ενώ το 46% αναμένει περαιτέρω άνοδο, κυρίως περιορισμένη εντός του 5%. Ελάχιστοι εκτιμούν μείωση των τιμών. Παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στην αγορά ενοικίων, όπου το 47% των συμμετεχόντων προβλέπει άνοδο τιμών με ήπιο ρυθμό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εκτιμά σταθερότητα ή ήπια πτώση.

Το 57% των επαγγελματιών θεωρεί ότι η αγορά κατοικίας παρουσιάζει πλεόνασμα ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, το 30% εκτιμά ισορροπία, ενώ μόνο το 12,8% εκτιμά ότι η προσφορά υπερτερεί. Για τις πωλήσεις, το 47,4% αναμένει διατήρηση των τρεχουσών επιπέδων όγκων, το 41% προβλέπει αύξηση και το 11,6% μείωση.

Η συμμετοχή ξένων αγοραστών παραμένει σημαντική, με το 46,4% των ειδικών να εκτιμά ότι οι ξένοι αποτελούν κάτω από το 20% του συνόλου των συναλλαγών, ενώ το 35,6% θεωρεί ότι ξεπερνούν το 30%. Στις μεγάλες πόλεις και τουριστικούς προορισμούς, το 90% των επαγγελματιών αναφέρει ότι το ποσοστό των ξένων ξεπερνά το 30%, φτάνοντας ακόμη και το 70% σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, τα Επτάνησα, η Χαλκιδική και η Ερμιονίδα.

Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε διαμερίσματα (64%), με μονοκατοικίες και μεζονέτες να ακολουθούν (19,4%), ενώ μικρότερα ποσοστά αποδίδονται σε οικόπεδα (9,3%) και εξοχικές κατοικίες (7,6%). Οι περισσότεροι αγοραστές (61,5%) αναζητούν κατοικίες για ιδιοκατοίκηση, ενώ το 38,5% στρέφεται σε επενδυτικά ακίνητα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) προβλέπει αύξηση 4,4% στις τιμές κατοικιών για το 2025, καταγράφοντας σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το 8,7% του 2024. Η μέση ετήσια αύξηση για την τριετία 2025-2027 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3,4%, ευθυγραμμιζόμενη με τον πληθωρισμό, δείχνοντας τάσεις ομαλοποίησης μετά τις υψηλές αυξήσεις της περιόδου 2022-2024.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 η πανελλαδική αύξηση τιμών περιορίστηκε στο 6,6%, από 10,8% στις αρχές του έτους. Στην Αττική, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,2%. Για τα νεόδμητα ακίνητα η άνοδος έφτασε το 9,1%, ενώ στα μεταχειρισμένα περιορίστηκε στο 4,9%.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, τα νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 20,4% το 2024, παρά το γεγονός ότι το συνολικό υπόλοιπο μειώθηκε κατά 2,6%. Η ζήτηση για νέα δάνεια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της ότι η ζήτηση για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και εξυπηρετούμενες κατοικίες διατηρείται ισχυρή, όμως η ραγδαία αύξηση των τιμών δυσχεραίνει την πρόσβαση στην κατοικία για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος κρίνεται απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών αγοραπωλησίας και ανάπτυξης ακινήτων, καθώς και η υλοποίηση εθνικού σχεδιασμού που θα ενισχύει την περιφέρεια, θα αποσυμφορεί τα αστικά κέντρα και θα διασφαλίζει πιο ισόρροπη κατανομή της ζήτησης σε όλη τη χώρα.