Ζιφιός ονομάζεται το κήτος που βγήκε στα ρηχά στον Άλιμο με τους ειδικούς που έχουν σπεύσει στο σημείο να συνεχίζουν την προσπάθεια διάσωσής της, καθώς είναι βαριά τραυματισμένο.

Πρόκειται για ένα είδος κήτους που μοιάζει με δελφίνι, που ζει για χιλιάδες χρόνια στα ελληνικά νερά. Υπάρχουν 13 είδη της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Ελλάδα και εντοπίζονται κυρίως στον Κυπαρισσιακό κόλπο και τον Σαρωνικό τον χειμώνα, σύμφωνα με το Mega.

«Ο ζιφιός είναι πολύ ευαίσθητο στην έντονη υποβρύχια ηχορύπανση. Συνήθως αποφεύγει πολύ έντονα την παρουσία του ανθρώπου, καθώς κρύβεται. Ακόμη και αν το δει κάποιος στα ανοιχτά, θα είναι για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς σπεύδει να απομακρύνεται» καταλήγει η Αναστασία Μηλιού, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Κήτος με «ήσυχη» συμπεριφορά

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, «Πέλαγος», ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της «ήσυχης» συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.


Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.

Μάλιστα οπως αναφέρει η σελίδα, το ερευνητικό πρόγραμμα «Ziphius» του Ινστιτούτου, ξεκίνησε το 1996 με την μελέτη του φαινομένου του εκβρασμού και θανάτου 20 τουλάχιστον ζιφιών στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη των σχετικών ερευνών στα πλαίσια του προγράμματος ήταν η εξακρίβωση της αιτίας του φαινομένου αυτού, που ήταν η χρήση ισχυρού στρατιωτικού σόναρ στην διάρκεια ναυτικών ασκήσεων.