Χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα αυτή τη βδομάδα, όσο η Φλόριντα προσπαθεί να παλέψει ένα επικίνδυνο είδος κουνουπιού.

Η βρετανική εταιρία βιοτεχνολογίας Oxitec θέλει να μειώσει τους πληθυσμούς του κουνουπιού Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει αρρώστιες όπως ο Ζίκα και ο κίτρινος πυρετός, σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald.

Το project αποσκοπεί στο ζευγάρωμα των γενετικά τροποποιημένων αρσενικών κουνουπιών με τα θηλυκά Aedes aegypti, τα οποία είναι αυτά που τσιμπάνε. Η κίνηση είναι γνωστή ως «μηχανισμός θανάτου», καθώς κανένας θηλυκός απόγονος της διασταύρωσης δεν επιβιώνει.

«Τα θηλυκά παιδιά αυτών των ενώσεων δεν μπορούν να επιβιώσουν και ο πληθυσμός των Aedes aegypti ελέγχεται ως αποτέλεσμα», λέει η Oxitec στο ανακοινωθέν της.

Οι Αρχές θα απελευθερώσουν 12.000 κουνούπια τη βδομάδα, για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει πάρει το πράσινο φως από τους ρυθμιστικούς φορείς, ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς, σημαντική μερίδα κατοίκων αντιδρούν.