Τον τελευταίο αιώνα η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυξήθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει άμεσα να πάρουμε μέτρα. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην εκδήλωση με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και ανάπτυξη ενός κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη», που πραγματοποιήθηκε στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις», στη Θεσσαλονίκη.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ, τα τελευταία 50 χρόνια (περίοδος για την οποία υπάρχουν μετρήσεις), μειώνεται η ποσότητα υετού (βροχής-χιονιού) κατά 2 χιλιοστά το χρόνο. Στην περίοδο αυτή έχουν «χαθεί» 100 χιλιοστά υετού, δηλαδή το 20% της ποσότητας που δέχεται κάθε χρόνο η χώρα μας.

Το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο. Με βάση το ακραίο σενάριο, ότι δηλαδή δεν θα κάνουμε τίποτα για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου, η μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού στη χώρα μας θα αυξηθεί κατά 5 βαθμούς και θα αναγκαστούμε να ζούμε όλο το καλοκαίρι σε συνθήκες καύσωνας.

Όπως επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας στο Βερμόντ των ΗΠΑ, Μπράιαν Τόκαρ (Brian Tokar), o οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο αποκαλούμενος Νότος, δηλαδή οι φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες, ευθύνονται το λιγότερο για την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, ωστόσο υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Την ισορροπία προσπαθεί να αποκαταστήσει το Κίνημα για την Κλιματική Δικαιοσύνη, το οποίο πρεσβεύει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση, ο Βορράς να ξεπληρώσει το περιβαλλοντικό του χρέους προς τον Νότο, να σταματήσει η άντληση ορυκτών καυσίμων, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γηγενών πληθυσμών.

Το θέμα αυτό απασχολεί το τελευταίο βιβλίο του κ. Τόκαρ με τίτλο: «Κλιματική δικαιοσύνη. Προοπτικές για την κλιματική κρίση και την κοινωνική αλλαγή», που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, ο χημικός, περιβαλλοντολόγος, Κώστας Νικολάου, ενώ τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος.