Δύο είδη αντεχίνων, μικρά μαρσιποφόρα που μοιάζουν με τρωκτικά και έχουν αναμφίβολα την πιο παράξενη σεξουαλική συμπεριφορά στο βασίλειο των θηλαστικών, χαρακτηρίστηκαν και επισήμως απειλούμενα με εξαφάνιση, λίγα μάλιστα χρόνια μετά την ανακάλυψή τους.

Ήταν το 2013 όταν ο δρ Andrew Baker του Queensland University of Technology της Αυστραλίας ανακάλυψε αμφότερα τα είδη των αντεχίνων, το ένα με μαύρη ουρά και το άλλο με ασημένιες αποχρώσεις στο κεφάλι. «Είναι αρκετά σπάνιο να ανακαλύπτεις νέα θηλαστικά σε ανεπτυγμένες χώρες σαν την Αυστραλία», είχε πει ο καθηγητής για τα ζωάκια που ανακάλυψε σε βουνοκορφές τυλιγμένες στην ομίχλη.

«Η Αυστραλία έχει τον χειρότερο δείκτη εξαφάνισης θηλαστικών από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη», λέει τώρα χαιρετίζοντας την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να τα χαρακτηρίσει απειλούμενα με εξαφάνιση.

Ο αντεχίνος, αν πρέπει να το πούμε, απέκτησε διαστάσεις θρύλου στη μακρινή Αυστραλία για την απροσδόκητη και αυτοκαταστροφική σεξουαλική συμπεριφορά του. Κι αν πολλά θηλαστικά παίρνουν τα ρίσκα τους στο σεξ, κανένα δεν κάνει τη διαδικασία τόσο επίπονη που αποβαίνει τελικά μοιραία.

Όταν έρθει λοιπόν η περίοδος αναπαραγωγής τους, τα αρσενικά κόβουν φαγητό και ύπνο για να κάνουν σεξ 24 ώρες το 24ωρο! Όλος αυτός ο φυσικός κόπος και το κυνήγι των θηλυκών αποβαίνει θανάσιμο για τα αρσενικά, καθώς πεθαίνουν και συχνά μάλιστα από ολική οργανική ανεπάρκεια. Όταν τελειώσει η περίοδος του ζευγαρώματος, δεν απομένει αρσενικό ούτε για δείγμα, παρά μόνο γονιμοποιημένα θηλυκά.

Σε κάποια από τα 15 γνωστά είδη αντεχίνου μερικά αρσενικά επιβιώνουν από τη φρενίτιδα, πιθανότατα πεθαίνουν όμως την επόμενη χρονιά στο νέο αυτοκτονικό σαφάρι. Και παρά την ακατανόητη στρατηγική γονιμοποίησης, όλα πήγαιναν καλά για τα μικρά ζωάκια μέχρι να αποβιβαστούν οι Ευρωπαίοι στην ήπειρο, να καταστρέψουν τα φυσικά τους περιβάλλοντα και να κουβαλήσουν γάτες και αλεπούδες, που τα αποδεκάτισαν.