Συμφωνία συνεργασίας για τη διάσωση που οικοσυστημάτων που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης θα υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα επιστήμονες από βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project με στόχο τη διάσωση τουλάχιστον 100 κρίσιμων οικοσυστημάτων την επόμενη εικοσαετία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να σώσουν πολύτιμα δάση στο νότιο Περού, που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή λόγω της αποψίλωσης, καθώς και δάση στα βουνά της Κένυας, που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα όμως αποψιλώνονται για την καλλιέργεια φυτειών τσαγιού.

Το project θα υλοποιηθεί από τη «Συμμαχία για την Οικολογική Αποκατάσταση», που σχηματίστηκε μετά από έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για αποκατάσταση του 15% των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων παγκοσμίως μέχρι το 2020 και στους κόλπους της περιλαμβάνει βοτανικούς κήπους από την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Χαβάη, την Κένυα, το Μεξικό, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα και πολλές άλλες χώρες.

Κάποιοι από τους πλέον απειλούμενους οικοτόπους έχουν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή λόγω της αποψίλωσης για την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία, αλλά και λόγω των εξορύξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί για την αποκατάσταση της ποιότητας του εδάφους αλλά και για να διασφαλιστεί ότι τα φυτικά είδη θα αναπτυχθούν με τη σωστή σειρά πριν επιστρέψουν στην περιοχή τα ζώα και η άγρια ζωή.

Οι επιστήμονες των βοτανικών κήπων που συμμετέχουν στο έργο θα προσπαθήσουν να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να αποκαταστήσουν τους απειλούμενους οικοτόπους.

Όπως γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιήσουν τράπεζες σπόρων, που σήμερα διαθέτουν πολλά είδη από την παγκόσμια χλωρίδα.

Το έργο έχει λάβει αρχική χρηματοδότηση 50 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και οι ακριβείς τοποθεσίες των 100 οικοτόπων θα ανακοινωθούν αργότερα, εντός του 2012.

Πηγή: econews.gr