Ένας «γερμανός» απειλεί τα φυτά της Θεσσαλονίκης και «ξεγελάει» με την ομορφιά των μωβ λουλουδιών του! Πολυετές ζιζάνιο, δύσκολο στην αντιμετώπισή του, που συναντάται ευρέως στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης είναι το Solanum elaegnifolium, κοινώς «γερμανός», όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου μέλη της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας (ΕΖΕ).

«Το ζιζάνιο αυτό λειτουργεί ανταγωνιστικά σε άλλες φυτεύσεις, όπως στην πρόσληψη νερού» διευκρίνισε ο Βαγγέλης Ματζίρης, δασολόγος και προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το ζιζάνιο πήρε την λαϊκή του ονομασία όταν, πριν δεκαετίες, «εισήχθη» στην χώρα μας μέσω ζωοτροφών.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη έχουν παρατηρηθεί περίπου 20 είδη ζιζανίων, που αισθητικά δίνουν μια εικόνα εγκατάλειψης και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη νέκρωση φυτών, με απώλειες που φτάνουν μέχρι το 80%.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν με αφορμή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Ζιζανίων στο Αστικό Πράσινο», που διοργανώνει αύριο ο δήμος Θεσσαλονίκης -αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων-, με το παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στην κεντρική βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΖΕ, Σ. Βυζαντινόπουλο, «για πρώτη φορά διοργανώνεται στη χώρα μας παρόμοια ημερίδα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των δήμων για τη διαχείριση του πρασίνου και την καταπολέμηση των ζιζανίων, με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας».

Αναφερόμενος μάλιστα στη χρήση ζιζανιοκτόνων, ξεκαθάρισε ότι, όταν η χρήση τους γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές, δεν εγκυμονούνται κίνδυνοι.

«Πρόταση μας, στο πλαίσιο μάλιστα και της ημερίδας, είναι να υλοποιηθεί συστηματική καταγραφή των ζιζανίων στο νομό Θεσσαλονίκης, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση του αστικού πρασίνου», κατέληξε ο κ. Βυζαντινόπουλος.