Το στοίχημα κέρδισε η 23η Art Athina, η οποία έριξε αυλαία. Η επιλογή του Ωδείου Αθηνών ως χώρου διεξαγωγής της φετινής φουάρ δικαιώθηκε από τους επισκέπτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να δώσουν το «παρών» και να δουν τα έργα τέχνης που πρότειναν οι 53 ελληνικές και ξένες γκαλερί, οι οποίες συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Φιλότεχνοι κάθε ηλικίας, σταθεροί επισκέπτες της Art Athina, αλλά και μεγάλη μερίδα κοινού που «εκμεταλλεύτηκε» τη θέση του εκθεσιακού χώρου, στο κέντρο της Αθήνας, εύκολα προσβάσιμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου για να δουν τις πλέον σύγχρονες τάσεις στην εικαστική σκηνή, χωρίς βεβαίως να λείπουν και παρουσίες με ιστορικό χαρακτήρα.

Ανάμεσά τους δε, καταγράφηκε αυξημένος αριθμός επισκεπτών από το εξωτερικό, γεγονός που επιβεβαίωσε την επιλογή των διοργανωτών να μεταθέσουν τις ημερομηνίες της διοργάνωσης στα μέσα Ιουνίου, αξιοποιώντας την τουριστική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρας μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εντυπώσεις που καταγράφηκαν ήταν ιδιαιτέρως θετικές τόσο για την επιλογή του χώρου, όσο και για το περιεχόμενο των γκαλερί και το παράλληλο πρόγραμμα της Art Athina, παρά την αισθητή ζέστη που επικρατούσε στο εσωτερικό του Ωδείου. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμπόδισε επισκέπτες, καλλιτέχνες, γκαλερίστες, συλλέκτες και επιμελητές να αναπτύξουν πολλές φορές γόνιμες συζητήσεις περί την τέχνη.

Καθημερινά από το μεσημέρι της Τέταρτης οπότε και ξεκίνησε το preview με αποκορύφωμα τα εγκαίνια το βράδυ της ίδιας μέρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υφυπουργού Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Στρατή, το ενδιαφέρον υπήρξε αμείωτο για σχεδόν όλους τους τομείς του πλούσιου προγράμματος της Art Athina.

Ο χώρος των talks με καλεσμένους επιδραστικούς διεθνείς και Έλληνες ομιλητές από όλο το φάσμα των εικαστικών ήταν κατάμεστος, ενώ μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε και στις περφόρμανς που διεξήχθησαν σε διαφορετικά σημεία του Ωδείου όλες τις ημέρες.

artathinaIMG_9632
Το βραβείο Copelouzos Art Athina Award

Μια από τις στιγμές που ξεχώρισαν κατά την πενθήμερη διάρκεια της διευρυμένης χρονικά Art Athina ήταν η απονομή του πρώτου βραβείου Copelouzos Art Athina Award το βράδυ του Σαββάτου, η οποία έγινε στον ζωγράφο που επέλεξε η επί τούτου ορισθείσα επιτροπή, Χρήστος Μπουρονίκος, στον χώρο της γκαλερί 7 όπου και εκτίθεται η δουλειά του.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από έπαθλο 10.000 ευρώ απένειμαν η υπεύθυνη της συλλογής Κοπελούζου, Ελένη Γατσά, εκ μέρους του Copelouzos Family Art Museum η Ελπίδα Λιβάνου και εκ μέρους των διοργανωτών η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το αίθριο και οι εξωτερικοί χώροι του Ωδείου Αθηνών παρέμεναν γεμάτοι επισκέπτες και μετά το πέρας λειτουργίας της φουάρ, οι οποίοι επέλεγαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους σε έναν χώρο ιδιαιτέρως ενεργό λόγω της Art Athina και φορτισμένου με έντονο πολιτιστικό χρώμα.

Η 23η Art Athina ανανεώνει το ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό του χρόνου.