Η Γαλάτεια Καζαντζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1881 την εποχή που η Κρήτη ήταν υπόδουλη στους Τούρκους και η γυναίκα στον άντρα. Οι ριζοσπαστικές ιδέες της όμως και οι φεμινιστικές της απόψεις τροφοδοτούν την ανυπότακτη και οξεία γραφή της, υπερασπιζόμενη την γυναίκα που δεν συμβιβάζεται  με τον ανδροκρατούμενο κόσμο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Το έργο της, καθαρά αυτοβιογραφικό αφήνει αιχμές «για τον μισογύνη αλλά και λάτρη  των γυναικών» σύζυγό της Νίκο Καζαντζάκη. Το έργο της  «Γυναίκες» γραμμένο το 1933 μιλά για τη θέση της γυναίκας στο γάμο, στον έρωτα, στη μόρφωση, στην ενεργό πολιτική δράση της. Αντάρτισσα η ίδια, δηλωμένη αριστερή προσδίδει έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα στις ηρωίδες της. Είναι πέντε αδελφές (στο κείμενο της Γαλάτειας Καζαντζάκη οι χαρακτήρες είναι επτά γυναίκες) με τολμηρή στάση ζωής που παλεύουν  συχνά με αντικρουόμενες απόψεις για μια ισότιμη θέση με τον άντρα.

Η Άννα, η Αίμη, η Νίνα, η Καίτη και η Φανή γαλουχημένες με την ίδια ανατροφή μεγαλώνοντας διαμορφώνουν την δική τους προσωπικότητα και ακολουθούν διαφορετική πορεία. Είναι πρόσωπα που δεν κρίνονται  αλλά παρουσιάζονται  «με πραγματικά εξελιγμένη συνείδηση που αγκαλιάζει ιδέες» και συναισθήματα. Μέσα από την αλληλογραφία τους δοσμένη με δυνατούς μονολόγους και δημιουργούμενους  διαλόγους, δεν απευθύνονται μόνο η μια στην άλλη αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, αποβλέποντας στην ενεργοποίησή του.

Οι  «Γυναίκες» είναι η πρώτη θεατρική δουλειά  της ομάδας «Αντάμα» που με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη δημιουργούν αντάμα  μια έξοχη παράσταση. Έξη νεαρά κορίτσια που ταυτίζονται  υποκριτικά μεταξύ τους στέλνουν τα δικά τους διαχρονικά μηνύματα στην εποχή μας, που παραπαίει σε κοινωνικούς συντηρητισμούς υποδουλωμένη στον πλούτο.

Νίνα η Δώρα Χάγιου. Αγγίζει ερμηνευτικά τον θεατή με το αγέρωχο, περήφανο, αποφασιστικό ύφος της στρατευμένης στην αριστερά, δασκάλας αγωνίστριας. Ως Φανή η Κατερίνα Σούλη γίνεται θεατρικά η ενοχλητική μορφή της γυναίκας, που αποστασιοποιείται σκληρά την αδελφική σύμπραξη και αλληλεγγύη. Νοιάζεται μόνο για την καλοπέρασή της και κυνηγά αδίστακτα τον πλούτο χωρίς ηθικούς δισταγμούς βάσει σχεδίου. Η Βασιλική Σαραντοπούλου – Καίτη εντυπωσιάζει με την κομψότητά της, την ειλικρίνεια, την αθωότητα και την αφέλεια ή την άνεση που πραγματοποιεί τους πόθους της.

Είναι μια φτωχιά φοιτήτρια  που παζαρεύει το σώμα και την αξία της προκειμένου να έχει μια πλούσια ζωή. Ως Άννα (που νοσηλεύεται στο Σωτηρία με φυματίωση) η Δήμητρα Μπάσιου παίζει με την εξασθενημένη ρομαντική διάθεση μιας ποιήτριας, την απογοήτευση του έρωτα και τον πόνο της αρρώστιας. Συγκινεί κερδίζοντας την εκτίμηση με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα συναισθήματά της.

Η Βιβή Τάγαρη ως Αίμη είναι η αδελφή που απολαμβάνει να ψήνει τον καφέ της στο καμινέτο ενώπιόν μας, να περνά πόντους στις βελόνες, να διοχετεύει τις ιδεολογικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικοπολιτικές αμφιβολίες της εδώ και κει, προσπαθώντας να βγει από αδιέξοδα. Μας εκμυστηρεύεται τα προσωπικά της  με την πικρία του ανθρώπου, που μέσα στη σχέση του έχει χαθεί ακόμα κι’ αυτή η συνήθεια. Τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι γυναίκες αυτές, κάτω από τις οποίες συνυπάρχουν, ενώνουν όμορφα και συγκινητικά οι μουσικές του ακορντεόν και το τραγούδι  της Έλσας Στουρνάρα.

Διακριτικοί φωτισμοί εστιάζουν  γύρω από το ξύλινο  τραπέζι του λιτού σκηνικού, όπου ακουμπά η οικογένεια τα βάσανα, τον έρωτα, τις ανησυχίες και τους σχολιασμούς, τις διαψεύσεις, αποδοκιμασίες και αναγνωρίσεις, αγώνες και υποχωρήσεις, συναισθήματα και ατομισμό. Κάθε μια γυναίκα ντυμένη με καλαίσθητο κοστούμι που αρμόζει στον χαρακτήρα της, είναι μοναδική γιατί κουβαλά την ευθύνη των πράξεών της.

Στην παράσταση είδα ειλικρινή βλέμματα, μάτια από πολύ κοντά που δεν ξεγελούσαν, που επικοινωνούσαν την δυναμική και την προβληματική του έργου, ατενίζοντας το μέλλον.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα

Παίζουν: Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη, Δώρα Χάγιου

Συμμετέχει η μουσικός Έλσα Στουρνάρα με το ακορντεόν της
Μουσική επιμέλεια: Έλσα Στουρνάρα, Βασιλική Σαραντοπούλου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
Βίντεο: Κωνσταντίνος Ξενάκης
Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

-Ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Ζιώγαλα για την πολύτιμη βοήθειά του.
-Ευχαριστούμε θερμά τον Πολυχώρο Beton7 για τη στήριξη και τη βοήθειά του.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στις 20.00
Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 στις 20.00
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 στις 21.00
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στις 21.00
Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 10,00 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητικό-ανέργων-ατέλειες): 5,00 ευρώ

Για πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων

694 7559638 & 6980635179