Εκατοντάδες εκπρόσωποι των αυτόχθονων πληθυσμών της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν στον καταυλισμό TerraLivre στην πρωτεύουσα Μπραζιλία για να απαιτήσουν τη σήμανση και την προστασία των εδαφών τους από την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι παλαιοί πληθυσμοί απειλούνται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού, την υλοτομία και άλλες δραστηριότητες αποψίλωσης των δασών.

«Εμείς στην περιοχή των ιθαγενών Xingu ζούμε σαν να βρισκόμαστε σε νησί, με την καταστροφή παντού γύρω μας. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση, να προστατεύσει το περιβάλλον όπως κάνουμε εμείς οι ιθαγενείς», δήλωσε ο 36χρονος Kuikuro Mehinaku από την περιοχή Alto Xingú.

«Σήμερα, με ελπίδα και προσδοκία για την προστασία της επικράτειας και των δέντρων μας, ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει έργα προστασίας».

«Ο προηγούμενος πρόεδρος έβαλε σε αντιπαλότητα τους αυτόχθονες πληθυσμούς, κάτι που ήταν αρνητικό για εμάς. Ελπίζουμε ότι ο Λούλα θα μας προσφέρει περισσότερους πόρους», τόνισε ο Mehinaku.

Τα εδάφη των αυτόχθονων πληθυσμών στη Βραζιλία αποτελούν περίπου το 13% της επικράτειας, ενώ η κύρια απειλή είναι η παράνομη αναζήτηση χρυσού.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την παράνομη εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Yanomami που συνορεύουν με τη Βενεζουέλα αυξήθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο ακτιβιστής Hekurari είπε ότι στην περιοχή λειτουργούν περίπου 20.000 αναζητητές χρυσού, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό στα ζώα και τα παιδιά της κοινότητας, από δηλητήρια στις πηγές του νερού.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2023, στο μεταξύ, δείχνει ότι πάνω από το ένα τρίτο του δάσους του Αμαζονίου μπορεί να έχει υποβαθμιστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την ξηρασία. Έρχονται έτσι στο προσκήνιο αιτήματα για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα προστατεύει το ζωτικής σημασίας οικοσύστημα που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι φθορές που έχουν προκληθεί στο δάσος αυτό, το οποίο εκτείνεται σε 9 χώρες, είναι σημαντικά πιο μεγάλες από αυτές που παρατηρούνταν μέχρι τώρα, σημειώνουν οι ερευνητές, κυρίως του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καμπίνας (Universidade Estadual de Campinas).

Στην έρευνά τους, αναλύουν τις συνέπειες των πυρκαγιών, της δασικής εκμετάλλευσης, της ξηρασίας και των αλλαγών που επηρεάζουν τους οικότοπους στις παρυφές του δάσους.

Εκτός από την ξηρασία, τα φαινόμενα αυτά υποβάθμισαν τουλάχιστον το 5,5% των υπολοίπων δασών που συγκροτούν το οικοσύστημα του Αμαζονίου, δηλαδή 364.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ του 2001 και του 2018, σύμφωνα με την έρευνα.

Αν περιληφθούν οι συνέπειες της ξηρασίας, η ζώνη που έχει υποβαθμιστεί αντιπροσωπεύει 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 38% των υπολοίπων δασών που συνθέτουν το οικοσύστημα του Αμαζονίου.