Νέα επεισόδια χθες (9/2) στο Περού κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη 18 πολιτών που βρήκαν τον θάνατο έναν μήνα νωρίτερα, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε. Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου είχαν σκοτωθεί οι διαδηλωτές.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν η Αστυνομία «προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές με δακρυγόνα», προκαλώντας τραυματισμούς, κατάγματα, δηλητηριάσεις και αναπνευστικά προβλήματα σε 23 ανθρώπους, σύμφωνα με αναφορά της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της επαρχίας Σαν Ρομάν, στη νομαρχία Πούνο. Τρεις από τους τραυματίες είναι παιδιά 17, 15 και 11 ετών και το τελευταίο υπέστη τραύμα από σφαίρα στο αριστερό του πόδι, κατά την ίδια πηγή.

Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι τραυματίστηκαν επίσης 25 μέλη της στα επεισόδια στο αεροδρόμιο.

«Αίμα χυμένο ποτέ ξεχασμένο»

Νωρίτερα, συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που χάθηκαν πριν από έναν μήνα έκαναν πορεία στη Χουλιάκα με συνθήματα όπως «αίμα χυμένο ποτέ ξεχασμένο» και «πόσους νεκρούς θέλετε προτού παρατηθείτε;»

Σκοπός της κινητοποίησης ήταν «να μάθει ο κόσμος όλος πως μια ημέρα όπως σήμερα, την 9η Ιανουαρίου, τα αδέλφια μας έπεσαν εδώ», είπε η Εντίτ, γυναίκα που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, πάντως τόνισε πως είναι συγγενής του ενός από τα θύματα.

Στη Λίμα, περίπου 2.000 εργαζόμενοι, μέλη της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, της ΓΣΕΠ (Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Περού) έκαναν πορεία στο ιστορικό κέντρο προς την κατεύθυνση του κοινοβουλίου, με κόκκινα μπλουζάκια και σημαίες. Έφθασε σε απόσταση περίπου εκατό μέτρων από την έδρα του Κογκρέσου, χωρίς πάντως να υπάρξουν συγκρούσεις ή άλλα έκτροπα.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, στις Άνδεις, από όπου κατάγεται μεγάλο μέρος των πολιτών που έχουν ξεσηκωθεί, και στην περιοχή της ζούγκλας, κοντά στον Αμαζόνιο αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Το Περού παραμένει βυθισμένο εδώ και πάνω από δυο μήνες σε πολιτική και κοινωνική κρίση, με καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, τη διάλυση του Κογκρέσου και την άμεση προκήρυξη εκλογών· η κυβέρνηση της κυρίας Μπολουάρτε αντιμετωπίζει την κινητοποίηση με σκληρή καταστολή, χωρίς ωστόσο να μοιάζει να είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη.

Ο ξεσηκωμός, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι, άρχισε την 7η Δεκεμβρίου, όταν παύθηκε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, τον οποίο αντικατέστησε η μέχρι τότε αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε.