Πριν από περίπου ένα μήνα η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, όταν διέρρευσε βίντεο που έδειχνε τον γιο του, Χάντερ, να ποζάρει γυμνός με ένα όπλο στο χέρι εφόσον είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Ο πρώην ψυχίατρος του όμως, Keith Ablow, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και υποστήριξε ότι ο γιος του Αμερικανού προέδρου ακολούθησε μια πρωτότυπη θεραπεία με κεταμίνη και πλέον έχει θεραπευτεί, αφήνοντας στο παρελθόν τη ζωή με τους εθισμούς που διεξήγαγε μέχρι και το 2019.

Σύμφωνα με την nypost.com, ο Keith υποστήριξε ότι ο Χάντερ ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη και μάλιστα είχε σοβαρά σημάδια κατάθλιψης, ο ίδιος του πρότεινε να λάβει κεταμίνη σε ελεγχόμενες δόσεις, ώστε να ξεπεράσει τον εθισμό του.

Μπουκαλάκι κεταμίνης

Πράγματι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού, ο γιος του Μπάιντεν ακολούθησε τη συγκεκριμένη θεραπεία για αρκετούς μήνες και μπόρεσε να ξεπεράσει τον εθισμό του, ενώ πλέον έχει κάνει μια καινούργια αρχή στη ζωή του, την οποία έχει ξαναφτιάξει.

Πώς λειτούργησε όμως η κεταμίνη, η οποία θεωρείται ένα φθηνό αναισθητικό και συχνά χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό;

Νέα προσέγγιση στη μάχη με την κατάθλιψη

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, όλα αρχίζουν από την προσπάθεια των γιατρών να ανακαλύψουν μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της κατάθλιψης. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες έχουν δείξει ότι παρά την ψυχική υποστήριξη και τηνχρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών, ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δεν βρίσκει λύση στα αδιέξοδα του, ενώ συχνά επαναλαμβάνεται ο φαύλος κύκλος στην ψυχική του διάθεση, δίχως να βρίσκει αδιέξοδο.

Έτσι, ξεκίνησαν να στρέφονται σε άλλα φάρμακα και ψυχότροπες ουσίες, με τις δοκιμές να βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, όμως να φέρνουν αρκετά θετικά αποτελέσματα. Ορισμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πως η κεταμίνη δεν βοηθάει μόνο στη μάχη με την κατάθλιψη, αλλά και με αυτή των εξαρτήσεων.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην ψυχίατρος του Χάντερ Μπάιντεν, αναφέρει ότι η παραπάνω ουσία μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από σκληρά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, αλλά και με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή και με τη χρήση κάνναβης.

Κατάθλιψη

Παρόλα αυτά, διευκρινίζει ότι ο ασθενής λαμβάνει ελεγχόμενα πολύ μικρή ποσότητα και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό. Έτσι, διασφαλίζεται τόσο πρακτικά, όσο και συναισθηματικά στον ασθενή, ότι δεν θα εκμεταλλευτεί το σύστημα για να κάνει πιο βαριά χρήση ναρκωτικών.

Παράλληλα, ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να υποβάλλεται σε συνεδρίες και να συζητάει διεξοδικά τα προβλήματα του. Άρα πέρα από το φαρμακευτικό σκέλος, συνεχίζει να ακολουθεί την κλασική θεραπεία.

Μέχρι στιγμής, η χρήση κεταμίνης για τη μάχη με τους εκάστοτε εθισμούς γίνεται σε πειραματικό στάδιο στις ΗΠΑ, όμως στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει «φως στο τούνελ», οπότε στο μέλλον ενδέχεται να έρθουν πολύ θετικά αποτελέσματα.