Οι αρχές στο Αφγανιστάν τερμάτισαν τις έρευνες για επιζώντες από τον ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Είχε επίκεντρο περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας), στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, και έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, ως το Πακιστάν και την Ινδία, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Οι προμήθειες φαρμάκων και άλλης κρίσιμης βοήθειας είναι ανεπαρκείς. «Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αρκετά φάρμακα, χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια και άλλα χρειώδη διότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή» σημείωσε ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης Καταστροφών.

Περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή τελείως από τον σεισμό που σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters ο Χακάνι.

Σεισμός στο Αφγανιστάν

Ο Χακάνι δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες έπειτα από περίπου 48 ώρες από τον σεισμό. Επιζώντες έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια πολύ περισσότερες ώρες έπειτα από σεισμούς.

Η επιχείρηση διάσωσης των πληγέντων θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, το οποίο ανέλαβε τα ηνία της χώρας όταν οι διεθνείς δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ αποχώρησαν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Η χώρα αυτή έχει έκτοτε απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό και αποκοπεί από μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας λόγω κυρώσεων.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι προγραμματίζουν να στείλουν βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ προμήθειες από το γειτονικό Πακιστάν έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα.

Η Ινδία, οι σχέσεις της οποίας με τους Ταλιμπάν είναι τεταμένη, ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 27 τόνους προμηθειών με δύο πτήσεις και ότι αυτές θα παραδοθούν σε διεθνείς υπηρεσίες αρωγής.