Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της από τις εικόνες με πτώματα στην ουκρανική πόλη Μπούκα, οι οποίες ήρθαν στο φως μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιφέρεια του Κιέβου, και έκανε λόγο για πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

«Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της ημέρας από αυτή τη ζώνη και αλλού εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση η Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κάλεσε επίσης «να διατηρηθούν όλες οι αποδείξεις».

Εκτός από την ταυτοποίηση των σορών προκειμένου να ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους, η Μπατσελέ ζήτησε επίσης να γίνουν «τα πάντα» προκειμένου να προσδιοριστούν οι αιτίες των θανάτων, σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Reuters.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα» για το τι συνέβη στην Μπούκα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και αποζημίωση στην οικογένειά τους, υπογράμμισε ακόμη η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να ανασταλεί, δήλωσε σήμερα και η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, σε συνέχεια της ανακάλυψης των ομαδικών τάφων στην Μπούκα.

«Δεδομένων των ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για ομαδικούς τάφους και αποτρόπαιες σφαγές στην Μπούκα, η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε στο Twitter η ίδια. «Η συμμετοχή της Ρωσία πρέπει να ανασταλεί», είπε.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, μια πλειοψηφία δύο τρίτων από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη μπορεί να αναστείλει τη συμμετοχή μιας χώρας από το συμβούλιο λόγω συνεχούς διάπραξης σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ουκρανία κατηγορεί από την πρώτη στιγμή τους Ρώσους στρατιώτες για τις παραπάνω βαρβαρότητες, ωστόσο η Μόσχα απορρίπτει αυτή την καταγγελία και κάνει λόγο για σκηνοθεσία του Κιέβου.

Η ΕΕ και πολλές δυτικές χώρες καταδίκασαν τη Μόσχα και δήλωσαν έτοιμες να συνδράμουν το Κίεβο στην έρευνα για την τεκμηρίωση τέλεσης εγκλημάτων πολέμου.