Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα προσφέρει προξενική προστασία μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Μόσχα στην Μαρίνα Οβσιάνικοβα, την Ρωσίδα δημοσιογράφο του Pervy Kanal (1ο Κανάλι) που πραγματοποίησε χθες ενέργεια διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία στην διάρκεια του δελτίου ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Μαρίνα Οβσιάνικοβα εμφανίσθηκε χθες, Δευτέρα, κατά την διάρκεια των ειδήσεων του προσκείμενου στο Κρεμλίνο τηλεοπτικού σταθμού, πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί διαδικασία για την χορήγηση ασύλου από την Γαλλία στην δημοσιογράφο και ότι θα μιλήσει για το θέμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επόμενη συνομιλία τους.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να επισκεφθεί την Ουκρανία, ο ίδιος απάντησε ότι θα το πράξει όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Δεν αποκλείω τίποτα», είπε ο Μακρόν σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπεται τέτοια επίσκεψη εντός των προσεχών ημερών.

Οι δηλώσεις αυτές του Γάλλου προέδρου έγιναν κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων.