Το Κρεμλίνο έκανε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση αυτήν τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Εκείνοι, από την πλευρά τους, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους», κατά το Κρεμλίνο.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Κιέβου αλλά και της Δύσης, συνολικά, δεδομένου του ότι ΝΑΤΟ, ΕΕ και μεμονωμένες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας στο ζήτημα του σεβασμού της κυριαρχίας της.

Λίγες μόνο ώρες πριν, πηγές της Δύσης επέμεναν, εξάλλου, πως προετοιμάζεται μία ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην εικόνα επί της κινητοποίησης των στρατευμάτων στα σύνορα.

Υπό το φως δε της παραπάνω εξέλιξης, αναλυτές και διεθνή δίκτυα σχολιάζουν πως η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε, πλέον, να «δικαιολογηθεί» με το επιχείρημα πως η Μόσχα επεμβαίνει για την προστασία των αυτόνομων περιοχών.