Αυτές είναι κάποιες από τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν με γλαφυρά τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα σε όλο τον πλανήτη. Οι εικόνες που αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά μία εβδομάδα οφείλουν να έχουν κάποια βασικά συστατικά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Όλα αυτά δηλαδή που μας κάνουν ανθρώπους.

Κάποιοι λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Έτσι λοιπόν κατέγραψαν οι φωτογράφοι του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες αυτές 7 ημέρες.

Χάρκοβο, Ουκρανια: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Πολίτες εκπαιδεύονται με όπλα στην Ουκρανία

Ένας εκπαιδευτής δείχνει πώς να χρησιμοποιεί όπλα σε μια ομάδα γυναικών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Μερικοί άνθρωποι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν εάν η Ρωσία εισβάλει. Το Χάρκοβο απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από μερικές από τις δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στα σύνορα.

Πολίτες εκπαιδεύονται με όπλα στην Ουκρανία

Οι κάτοικοι εκπαιδεύονται κοντά στο Κίεβο της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι το ΝΑΤΟ θέλει να σύρει την Ουκρανία στη συμμαχία, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ και φόβους ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Σε σχόλια στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό του ΝΑΤΟ ότι είναι μια καθαρά αμυντική δομή.

Πεκίνο, Κίνα: Κρύο, μετάλλια και κορονοϊος

Ετοιμασία αθλήτριας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Το Πεκίνο γράφει ιστορία, μιας και γίνεται η πρώτη πόλη που θα έχει διοργανώσει τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αγωνιστικό πρόγραμμα των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου -με τη φάση των ομίλων στα μικτά διπλά του κέρλινγκ- με την Τελετή Έναρξης να γίνεται την Παρασκευή 4/2.

Κρύο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 είναι η πρώτη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε προγραμματισμένες ημερομηνίες από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, αλλά θα γίνει μέσα σε συνθήκες «φούσκας», φυσικά χωρίς την παρουσία ξένων θεατών και με περιορισμένο τον αριθμό των ντόπιων, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 20/2.

Άλμα σκιέρ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Η πορεία για την κηδεία

Αστυνομικοί αποτίουν φόρο τιμής σε συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αποτίει φόρο τιμής καθώς μια νεκροφόρα που κουβαλάει το φέρετρο της αξιωματικού της αστυνομίας Wilbert Mora συνοδεύεται στην Πέμπτη Λεωφόρο καθώς αναχωρεί από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου μετά από την κηδεία της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η αστυνομία συγκεντρώθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου της Νέας Υόρκης για να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν νεαρό αστυνομικό που δολοφονήθηκε ενώ απαντούσε σε έκκληση για βοήθεια στο Χάρλεμ. Η Mora πυροβολήθηκε μαζί με τον αξιωματικό Jason River στις 22 Ιανουαρίου ενώ ανταποκρινόταν σε κλήση για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας σε ένα διαμέρισμα.

Δαμασκός, Συρία: Δημόσια λουτρά για μια ζεστή στιγμή

Παιδί κάνει μπάνιο στη Συρία

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα δημόσιο λουτρό στη Δαμασκό της Συρίας. Τα παραδοσιακά δημόσια λουτρά της Συρίας, γνωστά ως Χαμμαμάτ, μαζεύουν και πάλι ατμό λόγω των διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα κρύου χειμώνα. Με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και μόλις αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για ζεστό νερό στο σπίτι, τα δημόσια λουτρά της Δαμασκού κάνουν χρυσές δουλειές και ότι οι δύσκολες στιγμές βοηθούν να διατηρηθεί η παράδοση ζωντανή.

Πραγιαγκράζ, Ινδία: Με το βλέμμα στο θείο

Πιστός σε ινδουιστική προσευχή

Ένας Ινδουιστής προσκυνητής προσεύχεται αφού κάνει μια ιερή βουτιά στο Sangam, τη συμβολή των ποταμών Γάγγη και Γιαμούνα την «Mauni Amavasya» ή την ημέρα της νέας σελήνης, την τρίτη και την πιο ευοίωνη ημερομηνία της ημέρας κολύμβησης κατά τη διάρκεια της ετήσιας θρησκευτικής γιορτής Ινδουιστών «Magh» Mela» στο Πραγιαγκράζ. Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδουιστές προσκυνητές κάνουν βουτιές στη συμβολή, ελπίζοντας να ξεπλύνουν τις αμαρτίες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που διαρκεί ένα μήνα.

Πενσιλβάνια, ΗΠΑ: Η κανονική μέρα της Μαρμότας

Μπορεί επί κορονοϊού όλες οι μέρες να μας φαίνονται ίδιες στις Ηνωμένες Πολιτείες, βέβαια, έχει θεσμοθετηθεί μια «κανονική» Μέρα της Μαρμότας, που γιορτάζεται κάθε 2 Φεβρουαρίου αρχής γενομένης από το 1887, αλλά δεν έχει καθόλου να κάνει με τη ζωή στο repeat. Σύμφωνα με την παράδοση που ξεκίνησε από το Punxsutawney, μια μικρή πόλη στην Πενσιλβάνια αν μια μαρμότα βγει από την τρύπα της κατά τη διάρκεια της ημέρας, δει τη σκιά της, φοβηθεί και τρέξει πίσω στο λαγούμι της, τότε θα ακολουθήσουν έξι ακόμα εβδομάδες με χειμωνιάτικο καιρό.

Μπογκοτά, Κολομβία: «Το σώμα μας είναι δικό μας και μόνο δικό μας»

Φεμινιστική πορεία στην Κολομβία

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες φεμινιστικών οργανώσεων και ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο για το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών στο σώμα τους. Ακτιβίστιρες για το δικαίωμα των αμβλώσεων συγκεντρώνονται έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο καθώς οι δικαστές συνεχίζουν τις συζητήσεις για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στην Μπογκοτά της Κολομβίας.

Κάνσας, ΗΠΑ: Χιόνι να φάνε και οι κότες

Άνδρας με ατομικό εκχιονιστικό

Ο John Tapko καθαρίζει το χιόνι στο σπίτι του στο Overland Park, του Κάνσας. Μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα έπληξε εκατομμύρια Αμερικανούς καθώς στο πέρασμά της έφερε ένα μείγμα βροχής, παγωμένης βροχής και χιονιού στο μεσαίο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν εκατοντάδες πτήσεις ενώ οι κυβερνήτες προέτρεψαν τους κατοίκους να μείνουν εκτός δρόμων και τα σχολεία και οι πανεπιστημιουπόλεις έκλεισαν.

Σολτ Λέικ, ΗΠΑ: Προσπαθώντας να σωθεί η λίμνη

Η παγωμένη λίμνη στο Σολτ Λέικ

Η μεγαλύτερη φυσική λίμνη δυτικά του Μισισιπή συρρικνώνεται πέρα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην καταγεγραμμένη ιστορία, εγείροντας φόβους για τοξική σκόνη, οικολογική κατάρρευση και οικονομικές συνέπειες. Πέρυσι η Great Salt Lake σημείωσε χαμηλό ρεκόρ 170 ετών και συνέχισε να πέφτει, φτάνοντας το νέο χαμηλό των 1.277,2 μέτρων τον Οκτώβριο.