Ο Λότφι Ζαντέχ ήταν ένας πολυπράγμων άνθρωπος. Μαθηματικός, επιστήμονας υπολογιστών ηλεκτρολόγος μηχανικός, από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Σήμερα, τιμάται με το doodle της Google καθώς έμεινε καθώς έμεινε στην ιστορία για τις πρωτοποριακές ιδέες του σχετικά με τα ασαφή σύνολα και την ασαφή λογική. Τις παρουσίασε στις 30 Νοεμβρίου του 1964.

Γεννημένος στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (τότε Σοβιετική Ένωση) στις 4 Φεβρουαρίου του 1921, έζησε εκεί μέχρι περίπου τα δέκα του χρόνια όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Ιράν και πιο συγκεκριμένα στην Τεχεράνη. Εκεί σπούδασε στο τοπικό πανεπιστήμιο και στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά του και πήγε στις Η.Π.Α. όπου φοίτησε στο MIT και στο Κολούμπια.

Έχοντας αρχίσει από τα μαθηματικά, ο Ζαντέχ έκανε… άνοιγμα στη φιλοσοφία, αναζητώντας με έναν διαφορετικό τρόπο να δώσει απαντήσεις σε «βαθιά» ζητήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους για αιώνες. Κυρίως, όμως, ήθελε να προσομοιώσει την ανθρώπινη λογική για να λύσει προβλήματα μαθηματικής φύσης.

Σκέφτηκε, λοιπόν έξω από το κουτί και παρουσίασε την ασαφή λογική και τα ασαφή σύνολα σε μια προσπάθεια να δώσει στο κοινό του μια διαφορετική οπτική γωνία για το πως θα έπρεπενα βλέπουν την εξέλιξη του κόσμου. Έκτοτε, πολλοί επιστήμονες έχουν βασιστεί στις απόψεις του.

Σε πρακτικό επίπεδο η θεωρία εφαρμόζεται στην κλινική ιατρική, στις κατασκευές, στη βιομηχανία, στην οικονομία, στην τεχνητή νοημοσύνη. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της θεωρίας του Λότφι Ζαντέχ είναι το μετρό της Ιαπωνίας και ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται προκειμένου τα οχήματα να μη διολισθαίνουν και να μένουν με ασφάλεια στο δρόμο.

Στην ασαφή λογική του Ζαντέχ, κάθε πρόταση είναι αληθής με ένα βαθμό συμμετοχής μεταξύ του 0 και του 1. Η ασαφής λογική λοιπόν είναι μια προέκταση της κλασικής λογικής, ώστε να μπορεί να αποδίδει τιμές αλήθειας σε μια πρόταση ανάμεσα στο αληθές και το ψευδές. Δηλαδή μια πρόταση μπορεί να είναι αληθής με κάποιο βαθμό αλήθειας, όπως ακριβώς λειτουργεί και η ανθρώπινη λογική. Άφησε την τελευταία του πνοή το 2017.