Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η τοπική αστυνομία της πόλης Κόνγκσμπεργκ στη Νορβηγία στις 23:00 μ.μ ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επίθεση ενός άνδρα που με τόξο και βέλη σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς ακόμη στην πόλη, στη νοτιοανατολική Νορβηγία, ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Με δεδομένο όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, είναι φυσικό να διερευνηθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Έιβιντ Άας.

«Ο άνδρας που συνελήφθη δεν έχει ανακριθεί και είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε τα κίνητρά του», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε: «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι ο μόνος εμπλεκόμενος».

Η αστυνομία δεν αναφέρθηκε σε αριθμό θυμάτων, ούτε στην κατάσταση της υγείας των τραυματιών. Προέχει, όμως, τονίστηκε η ενημέρωση των οικογενειών και η φροντίδα των τραυματιών. «Ο δράστης έδρασε σε μεγάλο μέρος της πόλης», ανέφερε ο Άας και συνέχισε: «αρκετοί είναι οι τραυματίες και οι νεκροί».

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK, επικαλούμενος πηγές, έκανε λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς στις επιθέσεις.

Ο ύποπτος μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της κοντινής πόλης του Ντράμεν και η αστυνομία δεν αναζητούσε κανέναν άλλον. Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, Μόνικα Μέιλαντ, τόνισε πως παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άνδρα που συνελήφθη. Όπως μεταδίδουν, ωστόσο, νορβηγικά μέσα, ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Ρέινερ Γουΐνκλαρσον, ο οποίος μάλιστα είχε προαναγγείλει την πράξη του ανεβάζοντας πριν από λίγες ημέρες βίντεο στο Youtube επιδεικνύοντας τις ικανότητές του στην τοξοβολία.

Αυτό είναι το βίντεο που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ της Νορβηγίας:

Κι αυτή είναι η φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη: